Moguce zakljucenje pregovora u lipnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni hrvatski pregovarac s Europskom unijom Vladimir Drobnjak u srijedu je privremeno izvješce Europske komisije (EK) o napretku Hrvatske u ispunjavanju mjerila u poglavlju Pravosude i temeljna prava ocijenio "dobrim i korisnim", istaknuvši da zbog "vrlo visoke ocjene koju smo dobili" ostavlja mogucnost zakljucivanja pristupnih pregovora u lipnju.

"Upravo objavljeno izvješce Europske komisije možemo ocijeniti kao dobro i korisno. Dobro je jer govori da je ucinjen znacajan napredak....a tako visoka ocjena znaci da su napori vlade prepoznati i pohvaljeni", kazao je Vladimir Drobnjak. Po njegovim rijecima, izvješce je i "korisno" jer se u njemu tocno navodi što još Hrvatska mora uciniti u poglavlju 23. "Radi se o potvrdivanju na djelu zakonodavnog i institucionalnog okvira", objasnio je Drobnjak.

Glavni hrvatski pregovarac uvjeren je da visoka ocjena koju je Hrvatska dobila ostavlja mogucnost da se pregovori zakljuce u lipnju. "Sljedeci jasne smjernice, u suradnji s Komisijom, taj je cilj ostvariv", rekao je Drobjak u izjavi novinarima. Takoder je izrazio ocekivanje da ce sljedece izvješce biti "konacno".

Od hrvatskog diplomatskog izvora doznaje se takoder da je Hrvatska zadovoljna što je izvješce Komisije došlo ranije od ocekivanog jer se time dobilo "dodatno vrijeme" na ispunjavanju preostalih uvjeta. "Imamo tocnu listu svega onoga što moramo uciniti. Što je lista zadaca preciznija, lakše ju je ispuniti", kazao je diplomatski izvor, spomenuvši, primjerice, pitanje imenovanja sudaca i tužitelja.

"Imamo jasno trasiran put što moramo uciniti", ponovio je isti izvor. Izrazio je uvjerenost da je uz maksimalan napor lipanj dostižan, pojasnivši da "temeljni cilj ovog izvješca i nije bio datum". "Na izvješce možemo gledati kao na mjerenje prolaznog vremena do cilja. Izmjereno nam je dobro vrijeme", siguran je diplomat.

Što se tice pitanja procesuiranja ratnih zlocina, koja se spominju u izvješcu, izvor je kazao da se od Hrvatske traži da pojaca specijalizirane odjele za ratne zlocine na cetiri županijska suda. Na pitanje mogu li se ocekivati nove optužnice protiv hrvatskih branitelja, diplomatski izvor tvrdi da EK "ne specificira nacionalnost" mogucih pocinitelja zlocina.

Dodao je da se, kao i u pitanju borbe protiv korupcije, "ne barata brojkama" i "ne traži se povecanje broja slucajeva", vec da "svi segmenti u svim fazama postupanja rade na najbolji moguci nacin".

ICTY, dodao je izvor, spominje se u jednoj "rutinskoj recenici" da RH nastavlja istragu vezanu uz topnicke dnevnike. EK se, naime, ne bavi suradnjom Hrvatske sa sudom u Haagu, a izvješce glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza ocekuje se u svibnju.

U Bruxellesu je povjerenik za proširenje Stefan Fuele u intervjuu za Hinu rekao da je završetak pregovora u lipnju "vrlo ambiciozan cilj" te da ce za njegovo ispunjavanje Hrvatska trebati "udvostruciti napore" kako bi ispunila zahtjeve u odredenom broju mjerila u poglavlju 23.


Podijeli: Facebook Twiter