Moguće uništenje sirijskog kemijskog oružja u moru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 1.000 tona sirijskog kemijskog oružja moglo bi biti uništeno u moru ako se ne pronađe niti jedna zemlja koja bi ga pristala uništiti na svom terenu, navodi OPCW u srijedu.

"Ta mogućnost se razmatra već neko vrijeme i dio je raznih opcija koje razmatraju države članice i dok ne bude donesena odluka ostaje ta mogućnost", rekla je Christina Chartier, glasnogovornica Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

Izvršno vijeće OPCW-a usvojilo je u petak u Den Haagu smjernice o uništenju sirijskog kemijskog oružja do sredine 2014., uz detaljan plan metoda uništenja tog oružja, izvan Sirije, na kopnu ili moru. Taj plan treba biti potvrđen do 17. prosinca.

Unatoč konsenzusu o uništenju sirijskog kemijskog arsenala izvan zemlje u ratu, niti jedna zemlja još nije pristala na uništenje na svom teritoriju.

Belgija je u ponedjeljak izjavila da nije sklona uništenju dijela sirijskog kemijskog oružja na svom teritoriju. Albanija je već u petak isključila mogućnost uništenja oružja na svom teritoriju. Norveška je odbila američko traženje, ali se obvezala da će s Danskom nabaviti brodove za transport sirijskog kemijskog oružja prema mjestu uništenja. Francuska je navela da je spremna omogućiti ekspertizu za uništenje sirijskog kemijskog oružja izvan Sirije. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter