Moguće ukidanje nekih vlakova u Istri

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

- Za sada HŽ Putnički prijevoz ne planira mijenjati vozni red na području Istarske županije, a vozni red za 2017/18. je u izradi, kratko nam je o mogućnosti ukidanja nekih željezničkih linija odgovorila Ivana Čubelić koordinatorica za odnose s javnošću tvrtke HŽ Putnički prijevoz.

No, u ponedjeljak je održan sastanak pazinskog gradonačelnika Renata Krulčića s predstavnicima HŽPP-a: voditeljem Regionalne jedinice Jadran-Podregija Rijeka Željkom Tulićem, glavnim povjerenikom pulske podružnice Sindikata željezničara Hrvatske Silvanom Otočanom, voditeljem Prometnog centra Pula Mauricijom Zovićem i predsjednikom radničkog vijeća za Regionalnu jedinicu Jadran-Podregija Rijeka Sašom Rubanovim. Iz priopćenju gradske uprave saznaje se da je voditelj Tulić istaknuo da u ovoj godini HŽPP raspolaže s 90 milijuna kuna sredstava manje nego u protekloj godini što će se nužno odraziti na broj linija koje prometuju prugama, iako još nije definirano koje bi linije eventualno bile ukinute ili skraćene.

Prijevoz učenika

Gradonačelnik Krulčić založio se za opstanak svih postojećih linija koje željeznički povezuju Pazin prije svega s Pulom i Zagrebom, ali predstavljaju i važnu komponentu prijevoza učenika u škole Pazinštine odnosno u srednje škole u susjednim gradovima. Smatra da se daljnjom racionalizacijom neće postići bitne uštede već će doći do postupnog gašenja željezničkog putničkog prometa na području Istre, a da put k oporavku leži u investicijama i osuvremenjivanju željezničke infrastrukture i vlakova čija je kvaliteta u ovom trenutku na niskoj razini. Predstavnici HŽPP-a naveli su kako će nastojati da se racionalizacije poslovanja što manje osjete na broju linija koje prolaze kroz Pazin te da će se pritom voditi računa o potrebama redovitih linija za učenike koji se školuju u obrazovnim ustanovama.

Prema voznom redu na internetskim stranicama www.hzpp.hr na relaciji Pula-Lupoglav dnevno prometuje osam vlakova: tri ujutro, četiri poslijepodne i jedan u večernjim satima, s time da za Buzet nastavlja sedam od osam vlakova. Jednaki broj prometuje u suprotnom pravcu. Na relaciji Pula-Pazin jednosmjerna karta košta 36,20 kuna, a putovanje traje od 65 minuta do 77 minuta. Na relaciji Pula-Buzet jednosmjerna karta košta 56.80 kuna, a putovanje traje od 114 minuta do 134 minuta. Na relaciji Pula-Rijeka jednosmjerna karta košta 64,60 kuna, a putovanje traje od najkraćih 139 minuta, do čak 380 minuta, ako se uspnete na vlak kojeg u Lupoglavu ne čeka autobus. (A. DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter