Moguće mirno rješenje krize u Venezueli

Kandlerova je odsad umjetnička ulica (M. ANGELINI)
Kandlerova je odsad umjetnička ulica (M. ANGELINI)

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je u nedjelju u Kolumbiji da je moguće mirno rješenje nemira i političkih previranja u Venezueli, par dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio toj zemlji vojnom opcijom, privukavši na sebe osude iz zemalja regije.

Trump je izjavio u petak da SAD ne odbacuju vojnu opciju za rješavanje "vrlo opasnog nereda" u Venezueli, no protiv njegovih prijetnji o vojnoj intervenciji snažno su istupile države Latinske Amerike, iako su mjesecima kritizirale nepopularnog predsjednika Venezuele Nicolasa Madura.

"Imamo mnogo opcija za Venezuelu, ali predsjednik i dalje ostaje siguran da suradnjom sa svim našim saveznicima diljem Latinske Amerike možemo postići mirno rješenje", rekao je Pence u Cartageni u Kolumbiji, gdje je u nedjelju započeo posjetu nekoliko latinoameričkih zemalja.

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da vojnu intervenciju ne treba čak ni razmatrati.

Pence će nakon Kolumbije, zapadne susjede Venezuele, posjetiti Argentinu, Čile i Panamu.

U Venezueli je od travnja u protuvladinim prosvjedima poginulo više od 120 ljudi. Maduro je 30. srpnja održao referendum o formiranju ustavotvorne skupštine s ciljem preinake ustava. To tijelo od 545 članova koji su većinom Madurovi pobornici, poput njegove supruge i sina, dalo si je ovlasti veće od već postojeće narodne skupštine u kojoj većinu drži oporba. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter