Moguce i privodenje celnika Bojoplasta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na zahtjev zagrebacke tvrtke Ti Kem d.o.o Trgovacki sud u Pazinu donio je rješenje o pokretanju prethodnog postupka radi utvrdivanja uvjeta za otvaranje stecaja nad pulskim poduzecem Bojoplast. Za privremenog stecajnog upravitelja imenovan je Zdravko Seki iz Rijeke koji vec danima bezuspješno pokušava stupiti u kontakt s celnicima Bojoplasta, a za danas je najavio svoj dolazak u Pulu.

- Jednostavno mi se nitko vec tjedan dana ne javlja na telefon stoga cu danas posjetiti prostorije Bojoplasta kako bih izvršio pregled prostora, napravio uvid u knjige i poslovnu dokumentaciju, a sve ne bi li se utvrdilo postoji li razlog za otvaranje stecajnog postupka i kakvi su izgledi za nastavak poslovanja dužnika, rekao je Seki. Naglasio je da je tvrtka, na celu s Josipom Galincem, prema stecajnom zakonu dužna suradivati i dostaviti tražene podatke.

- Ne bude li tako i u slucaju da ne uspijem doci do vodstva Bojoplasta, sudskim cu putem zatražiti da ih se privede, kazao je Seki.

Pitanje je kako ce stecajni upravitelj uci u prostorije koje su vec mjesecima pod kljucem i što ce uopce naci ondje s obzirom na to da je, barem po tvrdnjama bivših djelatnika, sva dokumentacija vec odavno preseljena u Zagreb. O tome hoce li se stecaj i pokrenuti trebalo bi se znati nakon rocišta na Trgovackom sudu u Pazinu 21. listopada na koje su pozvani predstavnici zagrebacke tvrtke koja je zatražila stecaj, Bojoplasta, privremeni stecajni upravitelj i OTP banka.

Tada se oni trebaju izjasniti o prijedlogu za otvaranje stecajnog postupka. Direktor tvrtke Ti Kem Boris Kustec veli da su se odlucili za pokretanje postupka zbog nemogucnosti naplate duga u visini od 125 tisuca kuna. Naime, Ti Kem d.o.o. koji se, izmedu ostalog, bavi proizvodnjom boja, lakova te proizvoda od gume i plastike, isporucio je robu Bojoplastu da bi im oni to potom osporavali, a dug se na kraju popeo na 125 tisuca kuna glavnice u što nisu uracunati drugi troškovi.

Sindikalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Slobodan Kapor veli da se pokretanje stecajnog postupka moglo i ocekivati te da radnicima sada preostaje da svoja potraživanja prijave u stecajnu masu. Naglašava da se zasad ne zna u kojem ce smjeru ici sudski postupak koji je na pulskom Opcinskom sudu radi naplate potraživanja u iznosu od dva milijuna kuna bruto pokrenulo 48 bivših zaposlenika Bojoplasta te da ce odluku o nastavku postupka morati donijeti stecajni upravitelj.

S obzirom na to da je vecina imovine Bojoplasta pod hipotekom banaka, ocekuje se da bi radnici svoje zaostale place, regres, jubilarne nagrade, solidarne pomoci i naknade za bolovanje eventualno mogli naplatiti putem dionica Jadranke s Malog Lošinja koje su u vlasništvu Bojoplasta. Premda se vec neko vrijeme neslužbeno procjenjuje da kompletna vrijednost Bojoplastovih nekretnina i zemljišta doseže cifru od cak sedam milijuna eura, tocne iznose trebao bi utvrditi stecajni upravitelj.

Predsjednik Uprave Bojoplasta Milan Sekulic veli da je putem pošte zaprimio obavijest o pokretanju prethodnog postupka radi utvrdivanja stecaja i da je o tome obavijestio pravnu službu unutar tvrtke. Veli da stecajni upravitelj lako može s njim stupiti u kontakt, da nema nikakvih saznanja da bi on danas trebao posjetiti Bojoplast, te da se nakon obavijesti o stecaju nije cuo s Josipom Galincem.


Podijeli: Facebook Twiter