Moguća vojna intervencija u Ukrajini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinska oporba upozorila je Europljane na "vrlo vjerojatnu vojnu intervenciju" protiv prosvjednika u Kijevu koji negoduju već više od dva mjeseca protiv režima.

Tijekom susreta u Muenchenu s europskim dužnosnicima, među kojima šeficom diplomacije EU Catherine Ashton, jedan od čelnika oporbe Arsenij Jacenjuk, "obavijestio ih je o vrlo vjerojatnom planu vlasti da pribjegne sili uključujući sudjelovanje vojske", piše u priopćenju stranke Batkivščina zatočene oporbene čelnice Julije Timošenko.

Ukrajinski časnici koji su u prošlosti isticali da neće intervenirati u toj krizi koja dijeli Ukrajinu, pozvali su predsjednika Viktora Janukoviča, vrhovnog zapovjednika vojske, da poduzme hitne mjere oko "stabiliziranja stanja u zemlji", ocjenjujući da je njezin teritorijalni integritet u opasnosti.

Jacenjuk je razgovarao i sa šefom njemačke diplomacije Frank-Walterom Steinmeierom i njemačkim predsjednikom Joachimom Gauckom.

Nakon tih razgovora objavio je da je Njemačka spremna pružiti medicinsku njegu oporbenom aktivistu Dmitrovu Bulatovu koji je u petak navečer ispričao da je mučen tjedan dana nakon otmice 22. siječnja. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter