Moguca velika poskupljenja elektronike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cijene kljucnih tehnoloških komponenata porasle su u utorak buduci da bi poremecaj u globalnom proizvodnom lancu zbog oštecenih japanskih postrojenja i infrastrukture uslijed razornog potresa i tsunamija mogao potrajati dulje no što su mnogi ocekivali.

Deseci japanskih tvrtki, od proizvodaca komponentu do elektronickih tvrtki i proizvodaca automobila, zatvorili su tvornice a popravak oštecenja na infrastrukturi, ukljucujuci elektro-energetski sustav, ceste, željeznicu i luke, potrajat ce više mjeseci. Japan proizvodi petinu svjetskih poluvodica, ukljucujuci i oko 40 posto cipova za flash memoriju koji se koriste u širokoj lepezi proizvoda, od mobitela do tablet i osobnih racunala.

Istraživacka tvrtka IHS iSuppli objavila je u utorak da bi potres i njegove posljedice mogli uzrokovati znacajnu nestašicu pojedinih elektronickih dijelova i potaknuti velika poskupljenja.

"Iako nema puno izvješca o znacajnim oštecenjima na pogonima u kojima se proizvodi elektronika, štete na transportnoj i elektroenergetskoj infrastrukturi rezultirat ce poremecajima u opskrbi, nestašicom i višim cijenama", objavio je iSuppli.

"Što se tice komponenti, posljedice ce se osjetiti u kategoriji NAND flash memorije, DRAM memorije, mikrokontrolera, standard logica, monitora s LCD tehnologijom, te dijelova i materijala za LCD".

Cak i ako poremecaj u isporukama tehnoloških komponenti zbog potresa potraje samo dva tjedna, nestašica i više cijene vjerojatno ce trajati do treceg tromjesecja, upozavaju u iSuppliju.

Spot cijene NAND flash cipova porasle su u utorak gotovo jedan posto, nakon što su u ponedjeljak poskocile 20 posto. Cipovi za DRAM memoriju poskupjeli su 0,2 posto, nakon 7-postotnog poskupljenja u ponedjeljak, pokazuju podaci tvrtke DRAMeXchange.


Podijeli: Facebook Twiter