Moguca tužba protiv poslovnih banaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadesetak uglavnom kreditno zaduženih gradana odazvalo se današnjem sastanku udruge Franak u Porecu, neprofitne organizacije gradana koja predstavlja i zalaže se za transparentno poslovanje banaka i ravnopravnost raspodjele rizika u poslovanju na relaciji banka - klijent.

Rijec je o prvom službenom sastanku ove udruge u Istri nakon što je registrirana 3. kolovoza, a kako je istaknuo koordinator zapadne regije Tomislav Prpic iz Rijeke, ne predstavljaju samo gradane koji su se kreditno zadužili uz valutnu klauzulu u "švicarcu", vec sve kreditno zadužene gradane. Kako dodaje, tražili su da ih Vlada ukljuci u nedavne pregovore s bankama i HNB-om, što nije ucinjeno.

- Naš prijedlog bilo je ukidanje valutne klauzule u potpunosti i konverzija kredita u kunske kredite bez obzira je li rijec o švicarskim francima ili eurima po tecaju na dan puštanja kredita u opticaj. Usto, zahtijevali smo ono što se može napraviti odmah - smanjenje kamate do tri posto. To je izvedivo i za to ima prostora, pogotovo kod švicarskog franka koji je puno jeftiniji na tržištu.

Na primjer, Poljska kao clanica EU-a trenutno ima kamate niže od dva posto, što je realno jer euribor, referentna kamatna stopa za švicarski franak, trenutno teži k nuli, tj. prakticki se posuduje bez kamate. Rizik Hrvatske time je znatno smanjen, ostaje smo rizik klijenta i banke, odnosno sudionika koje banka ukljucuje u to. Dakle, u EU-u je normalo da se uz kamatnu stopu uz euribor dodaje 1,5 ili dva posto marže banke, koji pokriva sve te rizike.

Naša Vlada je prihvatila model koji je banka predložila, ide se na balon-kredit koji je definiran u francima, dakle ni on nije kunski. Izdali su nove kredite u francima, a o kamati nisu raspravljali. Banka govori da je smanjenje kamate nemoguce provesti, što je neistinito jer to je zahvat koji traje kratko, izmjena jednog broja u sistemu.

Osim toga, sve te kamatne stope uopce nisu ni blizu onima kakve bi trebale biti i ne vidi se nikakva naznaka da se to uopce uzelo u razmatranje. Vlada nas nije ukljucila u pregovore, ona je predstavljala gradane pa se pitamo koga je to tocno predstavljala, pita se Prpic.

Udruga ce formirati tim za istraživanje moguce zajednicke tužbe protiv poslovnih banaka zbog neopravdanog dizanja kamatnih stopa. Takoder, tražit ce pismeno ocitovanje predsjednika Ive Josipovica o ovom problemu, prijaviti DORH-u poslovanje svih banaka u Hrvatskoj i ponovno poslati zahtjev za ocjenu ustavnosti valutne klauzule kredita. Prpic je najavio i da Franak sada organizira i omasovljava udrugu u koju ce okupiti gradane s kreditima u svim valutama.

Okupljeni gradani pozdravili su podizanje tužbe, ali i izrazili bojazan da ce ona završiti "na dnu ladice", dok njima treba trenutno rješenje. Prpic je rekao da se radi o tužbi koja još nikad nije pokrenuta u Hrvatskoj i na koju ce se usmjeriti jak bankarski lobi, a za kretanje u takvu akciju bitno je umrežavanje gradana. Neki su predlagali da direktno traže od banaka odgovore o otplati, a bilo je onih koji su izrazili sumnju u njihovu ispravnost, jer "nitko od djelatnika banaka nema kredit u 'švicarcima'". (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter