Moguca suspenzija Schengena u izvanrednim okolnostima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministri unutarnjih poslova zemalja clanica Europske unije postigli su u cetvrtak na sastanku u Luxembourgu dogovor o mogucnosti uvodenja privremenih kontrola unutar schengenskog prostora u slucajevima nekontroliranog priljeva migranata na vanjske granice tog podrucja.

Dansko predsjedništvo je putem Twittera potvrdilo da je odluka donesena jednoglasno. Dogovor predvida mogucnost uvodenja granicnih kontrola na nacionalnim granicama na šest mjeseci, s mogucnošcu produljenja na dodatnih šest mjeseci, u slucajevima kada jedna od zemalja clanica, cije granice predstavljaju vanjske granice schengenskog prostora, nije u stanju osigurati granice u izvanrednim okolnostima, poput priljeva velikog broja migranata.

Zemlje clanice i do sada su imale mogucnost privremenog uvodenja granicnih kontrola do 30 dana kada postoji opasnost za javni red, kada se održavaju veliki sportski dogadaji ili politicki summiti, ali ne i u slucajevima migrantskog pritiska za ulazak u schengenski prostor, što se vec dulje vrijeme dogada na grcko-turskoj granici.

Odluka je na tragu zahtjeva Francuske i Njemacke zbog problema vezanih uz ilegalnu imigraciju.

Europska komisija nije zadovoljna postignutim dogovorom jer smatra da mu nedostaje europska, zajednicka dimenzija. "Razocarana sam nedostatkom europskih ambicija", porucila je preko Twittera europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem.

Europska komisija je u rujnu prošle godine predstavila drukciji prijedlog promjene schengenskih propisa, prema kojem bi se smanjile ovlasti država clanica u korist odlucivanja na europskoj razini.

Komisija je u svom prijedlogu predvidjela tri moguca scenarija pri uvodenju privremene kontrole na unutarnjim granicama.

Kao opce pravilo predlaže se da se uvodenje granicnih kontrola na unutarnjim granicama, na temelju odluke na europskoj razini, što u praksi znaci da bi o tome odlucivala Komisija, ogranici na 30 dana, s mogucnošcu obnove, ali maksimalno do šest mjeseci.

Za planirane dogadaje, poput nekog politickog skupa, zemlja clanica trebala bi podnijeti zahtjev za privremeno uvodenje kontrola šest tjedana prije dogadaja s obrazloženjem za što traži kontrole, koliko ce trajati i na kojim prijelazima.

U slucaju nepredvidenih dogadaja poput teroristickih napada ili masovnog i iznenadnog priljeva migranata, što traži hitnu reakciju, zemlje clanice mogu uvesti privremene kontrole do pet dana, a za sve preko toga bila bi potrebna odluka na razini EU-a.


Podijeli: Facebook Twiter