Moguća implozija ili krah filmske industrije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Steven Spielberg smatra da je "implozija" u filmskoj industriji neizbježna ako nekolicina visokobudžetnih filmova vrijednih 250 milijuna dolara propadne u kinima i zauvijek promijeni industriju, prenose američki mediji.

Tada, ili čak prije toga, dogodit će se promjene u cijenama kino ulaznica jer ćete "morati platiti 25 dolara za idućeg 'Iron Mana', a vjerojatno samo sedam dolara da bi vidjeli 'Lincolna'", rekao je, dodajući da je 'Lincoln' zamalo završio na televizijskom kanalu HBO umjesto u kino dvoranama, prenosi portal Hollywood Reporter.

S njime se slaže i George Lucas koji također drži da se u filmskoj industriji događaju velike promjene, primjerice da će se po uzoru na Broadway snimati manje filmova koji će se prikazivati u kinima godinu dana s mnogo višim cijenama ulaznica.

Spielberg je napomenuo da se njegov film "ET" iz 1982. prikazivao u kinima godinu dana i četiri mjeseca.

On je upozorio da čak i dokazani talenti danas teško uspijevaju snimiti film. "Na kraju će se dogoditi implozija ili velik krah. Dogodit će se implozija kada tri ili četiri ili čak šest visokobudžetnih filmova propadne i to će promijeniti paradigmu", kazao je.

Lucas je nezadovoljan zbog visokih cijena marketinga u filmskoj industriji i pritiska da se filmove snima za mase a ne ciljanu publiku. Smatra da je kablovska televizija danas mnogo odvažnija od filma. "Mislim da će 'Lincolni' na kraju nestati i biti na televiziji", rekao je. "Put prema kinima doista postaje sve manji."

Dvojica legendarnih filmaša to su kazali na svečanom otvaranju nove zgrade Odsjeka za interaktivne medije Fakulteta za filmsku umjetnost na Sveučilištu južne Kalifornije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter