Mogu li se prijelomi kosti zbog osteoporoze spriječiti

Osteoporoza spada u jednu od pet najčešćih kroničnih bolesti uopće (Arhiva)
Osteoporoza spada u jednu od pet najčešćih kroničnih bolesti uopće (Arhiva)

Hrvatska liga protiv reumatizma, uoči Svjetskog dana osteoporoze, organizira u subotu 15. listopada na Portarati od 10 do 15 sati mjerenje mineralne gustoće kosti, podijelit će edukativne materijale o vježbama za osteoporozu i prevenciji od pada, pravilnoj prehrani i D vitaminu te davati preporuke onim osobama kod kojih se utvrdi osteoporoza. U akciji će sudjelovati članovi Lige, djelatnici ordinacije za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dr. Vlasta Urban Tripović u Puli, Hrvatski crveni križ Pula, učenici Medicinske škole - fizioterapeutski smjer, Grad Pula i mediji.

Učestalost prijeloma zbog osteoporoze

- Osteoporoza je bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka koštane mase i čvrstoće, zbog čega one postaju krhke i lomljive. Spada u jednu od pet najčešćih kroničnih bolesti uopće, a 80 posto svih oboljelih su žene. Osteoporoza je bolest starije životne dobi i najčešće je povezana s hormonalnim promjenama koje se događaju u starosti u oba spola. Najopasnije komplikacije ove bolesti su prijelomi. Mnogi ljudi nose bolest koja se prepoznaje tek nakon prvog prijeloma zbog čega je zovemo "tiha bolest", ali se ponekad previdi i nakon doživljenog prijeloma, kaže dr. Tripović.

Godišnje se u svijetu evidentira oko 9 milijuna osteoporotičnih prijeloma ili svake 3 sekunde netko u svijetu doživi tu vrstu prijeloma. Nakon 50-e godine života svaka treća osoba ženskog spola i svaki peti muškarac doživi neki prijelom. Posljedice prijeloma posebno kralježaka su značajna invalidnost, a nakon prijeloma kuka 25 posto osoba umire zbog komplikacija. Zbog toga osteoporoza, kaže dr. Tripović, ima veliki medicinski i socijalno-ekonomski značaj za društvo. Rizik za prijelom kosti je vrlo specifičan s obzirom na mjesto prijelom. Kosti s većim sadržajem spužvastog dijela kao što su kralješci, bedrena kost, palčana kost, nadlaktica i rebra prije propadaju i na minimalnu traumu, ili padu sa stojeće visine, mogu se prelomiti. Važno je naglasiti da svaki takav prijelom, posebno prijelomi u ručnom zglobu koji nastaju već nakon 50. godine života moraju pobuditi sumnju da se radi o osteoporozi i predložiti dijagnostiku i liječenje.

Faktori rizika za prijelom

- Posljednjih godina se posebna pažnja posvećuje istraživanjima  identifikacije bolesnika koji su u povećanom riziku za nastanak prijeloma. Mada je osteoporoza definirana kao bolest smanjene gustoće kosti i poremećaja mikro arhitekture koštanog tkiva, smatra se da je to samo jedna od komponenti za rizik od prijeloma. Ostali faktori rizika su prijelom kuka u obitelji, niska tjelesna masa  u djetinjstvu i kasnije, fizička neaktivnost, smanjeni unos kalcija i nedostatak D vitamina, dugotrajna primjena glukokortikoida, inhibitora protonske pumpe - lijekova za neke probleme sa želučanom sluznicom, anksiolitika, neuroleptika i antidepresiva, ali i lože životne navike, pušenje i alkoholizam, ističe dr. Tripović.

Pojašnjava da Glukortikosteroidi uzrokuju nastanak sekundarne osteoporoze uzrokovane lijekovima, a 30-50 posto tih bolesnika doživi i osteporotični prijelom. Ako je osoba jednom doživjela osteoportični prijelom, bez obzira na spol, značajno se povećava rizik za slijedeći prijelom u narednih 5 do 10 godina. Smanjenje tjelesne visine više od 0,5 centimetara godišnje u srednjoj i starijoj dobnoj skupini oba spola povećava rizik od prijeloma kuka, ali i drugih prijeloma. Učestali padovi su sami po sebi rizični za prijelom u osoba s osteoporozom. Trećina starijih osoba nakon 65. godine padne jednom godišnje, a oko 15 posto padova završi i nekim od prijeloma.

- Dobra vijest je da se osteoporoza može liječiti, a zdravim načinom života i preveniranjem faktora rizika mogu se spriječiti i prijelomi, ali i nastanak invalidnosti. U zaključku valja reći da nema nastanka osteoporotičnog prijeloma bez osteoporoze, a niti osteoporoze bez manjka mineralne gustoće kosti. Stoga se valja odazvati akciji bez obzira na spol i dob i provjeriti mineralnu gustoću kosti, zaključuje dr. Tripović. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter