Mogu li se na pulskom stadionu organizirati koncerti

Koncert velikog benda na pulskom stadionu - možda jednom u boljoj ekonomskoj perspektivi (N. LAZAREVIĆ)
Koncert velikog benda na pulskom stadionu - možda jednom u boljoj ekonomskoj perspektivi (N. LAZAREVIĆ)

Kad je prije dvije godine Pula dobila novoizgrađeni gradski nogometni stadion "Aldo Drosina", još uoči otvaranja bilo je spomena da će osim nogometa, na stadionu biti i koncerata i filmskih projekcija. No, do danas se te izvannogometne manifestacije nisu dogodile.

To i ne čudi previše, a mjesta za kritiku posebno i nema jer je otvoreni prostor često prevelik produkcijski mamac za organizatore takvih manifestacija.

U aktualnoj raspravi o optimalnom sadržajnom i tehničko-konzervatorskom korištenju pulske Arene, a u kojoj se tijekom sezone od 15. lipnja do 30. kolovoza može, pored tradicionalnog filmskog festivala, organizirati još devet manifestacija, moglo se nedavno saznati da je za predstojeću sezonu ta norma "maksimalno 10" iz važećeg pravilnika, kao 11. "prekorednu" izbacila iz pulske Arene - Grace Jones. Bez obzira na to što je riječ o pop ikoni 20. stoljeća. No, i u tom slučaju članovi Povjerenstva nisu organizatoru do kraja zatvorili vrata.

Uz aktualne najave velikih ljetnih koncerata pokušali smo provjeriti koliko je u takvim okvirima moguće i realno pulski nogometni stadion definirati i koristiti kao alternativnu koncertnu lokaciju?

Zoran Marić, predsjednik Udruge Promo koja okuplja male i velike organizatore koncerata, ali i direktor ponajvećeg domaćeg InMusic Festivala, itekako je upućen i u koncertne prilike u Puli, pa tako i u Areni, gdje mu je posljednji veliki koncert bio onaj Manua Chaoa.

Ima velikog iskustva i s organizacijom koncerata na otvorenom poput Rolling Stonesa na zagrebačkom Hipodromu kao i Iron Maidena na stadionu u Velikoj Gorici.

- Za stadion vam trebaju najveći bendovi. Pitanje je i kako će Roger Waters ovog ljeta proći na splitskom Poljudu. Pitanje je mogu li se takvi koncerti organizirati u manjim gradovima, jer i Split, zbog manjka tradicije i organizacijskog iskustva, donekle spada u te manje sredine, kaže Marić.

Dodaje da je problem je uvijek travnjak. Treba ga posebno zaštititi specijalnom podlogom da ga publika ne uništi, a to je velik produkcijski trošak za organizatora. Takve podloge nema u Hrvatskoj, već se uvozi izvana.

- Znate i sami, travnjak je rađen za 22 igrača, a ne za - ovisno gdje je postavljena bina - od 10 do 15 tisuća ljudi!, dodaje.

Da bi se isplatila stadionska ukazanja velikih svjetskih bendova, ona zbog velikog imena iziskuju ogromne produkcijske troškove, a zbog krize, rizik se višestruko povećava. (Z. ANGELESKI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter