Mogu li gradevinci napraviti cudo?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zgrada bivše Djelatnosti uha, grla i nosa pulske bolnice trebala bi postati studentski dom i menza. Sam pogled na nju namece pitanje - srušiti ili popravljati? Zar ce ovdje smjestiti studente? Može li se takvo oronulo zdanje popraviti i dovesti u normalu? Isplate li se uopce tolika ulaganja u zgradu staru više od stotinu godina?

Nakon što je 2003. godine napušteno, zdanje propada, što je sudbina svake kuce koju ljudi više ne koriste, pa i drugih zgrada u bolnickom krugu. Samo što je ovoj vec nacetoj staroj dami to puno teže palo s obzirom na prevaljene godine. Upravo je i iseljena jer u njoj više nije bilo moguce normalno raditi.

Do tada su osim one za uho grlo, nos u njoj bile smještene i djelatnosti za ocne te kožne bolesti. Pacijenti, lijecnici i drugo osoblje odahnuli su kada su otišli na bolje mjesto, u relativno novu zgradu ginekologije. Bio je to rezultat višegodišnje potrage i bezbroj zahtjeva za preseljenjem. U novom prostoru lijecnici su konacno dobili kiruršku dvoranu opremljenu stropnom svjetiljkom i novu opremu s kojom vrsni lijecnici napokon mogu raditi.

Prošlo je sedam godina od preseljenja, urušen je dio krova na desnom krilu, kiša temeljito uništava sve što joj se nade na putu, a preostalo su uništili nepozvani gosti. Premda su svi otvori u prizemlju zatvoreni metalnim rešetkama, one ocito nisu zaustavile provalnike. Iz zgrade je iznijeto sve ono što se može prodati na otpadu kao sekundarna sirovina. Lavandini su išcupani i razbijeni, a iz zida je išcupana i olovna vodovodna cijev.

Sudeci prema tragovima, nekadašnja bolnicka zgrada ocito je bila sklonište za mnoge nepozvane stanare. Gotovo niti jedan prozor nije ostao citav, skinute su škure, otvori zjape kao da je eksplodirala bomba…

Zdanje na brdu svetog Mihovila do 1925. godine bila je Kuca milosrda - utocište starcima. Nakon toga u nju se uselio dio tadašnje civilne bolnice, a po završetku Drugog svjetskog rata nastavljena je zdravstvena djelatnost, ali su otišli svi dotadašnji lijecnici. Iz Zagreba se zatim dekretom šalju lijecnici iz republickog centra, ali nisu svi dugo izdržali

Zgrada je danas kada je oronula prenamijenjena u studentski dom. Zasad joj je jedina prednost što se nalazi u blizini fakulteta. Mogu li gradevinci napraviti cudo i ovu siroticu preobraziti barem u solidnu gospodu?


Podijeli: Facebook Twiter