Mogorović izbačen iz HDZ-a zbog rada u udruzi Zavjet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U istarskom HDZ-u tvrde da su oni, odnosno njihov Sud časti, prošli utorak donijeli odluku o isključivanju Ninoslava Mogorovića iz stranke, dok on tvrdi da je sam izašao. Ono što, međutim, bode u oči, a na što upozoravaju i u županijskom HDZ-u, jest ponavljanje Mogorovićeve političke priče iz 2000., kada je bio na čelu vodnjanskog HDZ-a da bi ubrzo prešao u udrugu Hrvatski identitet i prosperitet, kasnije stranku Hrvatski istinski preporod (HIP), čiji je predsjednik bio Miroslav Tuđman.

Predsjednik istarskog HDZ-a Marino Roce tvrdi da je njegov donedavni stranački kolega, koji je bio član predsjedništva pulskog HDZ-a i protukandidat Roceu za čelno mjesto u istarskoj organizaciji te stranke, koristeći HDZ djelovao za drugu političku opciju. Podsjeća da je Mogorović predsjednik županijske podružnice braniteljske udruge Zavjet, koja je u svibnju postala i stranka. Sličnost dvaju scenarija - prelaska Mogorovića u HIP, odnosno sada u Zavjet - tolika je da jednostavno nema prostora za pitanje je li njegovo izbacivanje iz HDZ-a početak nekakvog eventualnog preslagivanja u toj stranci pred lokalne izbore.

No, Rocea smo svejedno upitali je li nakon Mogorovićevog izbacivanja, ili izlaska kako on sam tvrdi, bilo ikakvog osipanja članstva u nekoj od istarskih podružnica. Valja, naime, podsjetiti da je 2007. Mogorović zajedno s cijelim vodstvom istarskog HIP-a prešao u HDZ. Roce, međutim, kaže da Mogorovićevo izbacivanje sigurno ne može utjecati ni na što, a o njemu veli da ne želi puno pričati. Jedino što nam je još rekao jest da je prvi stegovni postupak protiv Mogorovića vođen zbog incidenta na HDZ-ovom izbornom saboru, kada je za predsjednika stranke izabran Tomislav Karamarko. Roce nam nije otkrio detalje incidenta, osim da je bilo psovki i povišenih tonova. Ono što nam je poznato, a što Mogorović nije skrivao, jest da je na unutarstranačkim izborima podržao Milana Kujundžića. Zato i ne čudi njegovo sadašnje nezadovoljstvo vodstvom stranke na čelu s Karamarkom.

Mogorović, pak, u svom je priopćenju u kojem obznanjuje da izlazi iz HDZ-a, paljbu je osim na Karamarka sasuo i na istarsku organizaciju te stranke, koja po njemu ne čini "ni minimum onoga što bi kao oporba trebala činiti".

Spomenimo da je Mogorović i nakon izlaska iz HDZ-a 2000. ostao neko vrijeme vjeran toj stranci. HIP i HDZ su 2001. koalirali na lokalnim izborima u takozvanom Hrvatskom bloku, dok je kao predsjednik istarske podružnice udruge Zavjet dao podršku HDZ-u na zadnjim parlamentarnim izborima 2011. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter