Mogadišu: Poginulo 34 civila i 9 islamista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U napadu islamističkih bombaša samoubojica na glavni sud u Mogadišuu i u eksploziji autobombe u nedjelju poginula su 34 civila i 9 islamista u somalijskoj prijestolnici koja je doživjela jedan od najtežih dana u višemjesečnom nasilju.

"Snage Afričke unije, somalijska nacionalna vojska i lokalna policija su očistile zgradu. Po zadnjim informacijama poginulo je 29 civila i 9 pripadnika Shebaba a 58 osoba je ranjeno", rekao je čelnik koji nije htio otkriti identitet, iznoseći nove podatke.

U napadu autobombom pri prolasku turskog humanitarnog konvoja blizu zračne luke u Mogadišuu poginulo je još pet civila, rekao je očevidac, čime se ukupni broj žrtava u nedjelju popeo na 43.

Odgovornost za napad na sudski kompleks iz kojega su visoki sudski dužnosnici izašli neozlijeđeni preuzela je skupina islamističkih pobunjenika Shebab koja je kontrolirala Mogadishu do kolovoza 2011. kada je iz njega potisnuta.

Somalijski predsjednik Hassan Sheikh Mohamud ocijenio je u priopćenju da "taj napad nije ništa drugo doli znak očaja terorista koji su izgubili svoja uporišta diljem Somalije".

Usto je eksplodirala autobomba ispred sudskog kompleksa dok je vladao kaos, uz razmjenu vatre između napadača i sigurnosnih snaga.

Ministar unutarnjih poslova M. Guled je rekao da se stanje u prijestolnici smirilo i da vlasti prikupljaju podatke o stradalima.

Sud koji je bio na meti islamista smješten je u upravnoj četvrti gdje su obično raspoređene jake snage sigurnosti.

U bombaškom napadu 18. ožujka u Mogadišuu za koji je odgovornost također preuzeo Shebab, poginulo je najmanje 10 ljudi.

Islamisti sve češće napadaju u Mogadišu pošto su ih iz grada protjerale afričke snage, saveznik somalijske vlade, i pošto su pretrpjeli niz poraza na jugu i u središtu zemlje. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter