Modrić nije impresioniran bivšim suigračem Baleom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 

Od trenutka kada je, krajem kolovoza prošle godine, konačno finaliziran transfer Luke Modrića iz Tottenhama u Real Madrid izbornik Igor Štimac uvjeravao je sve oko sebe da će plavokosi virtuoz sigurno opravdati povjerenje svojih novih poslodavaca. Čak ni nakon što su prvi nastupi u dresu kraljevskog kluba bili obojeni nijansama sive Štimac nije ni za milimetar odstupio od svojih uvjerenja, tvrdeći da će Modrić doći na svoje u veljači. Na kraju se ispostavilo da se izbornikova prognoza obistinila s nekoliko dana zakašnjenja.

Početak ožujka označio je Modrićevu igračku eksploziju u dresu Reala. Plavokosi virtuoz dao je svoj obol u pobjedi nad Barcelonom na stadionu Santiago Bernabeu u Madridu, a njegov ulazak u igru na Old Traffordu označio je početak kraja svih ambicija Manchester Uniteda vezanih uz Ligu prvaka. Povrh toga, Modrić je u svom zadnjem klupskom nastupu Mallorci zavukao golčinu s distance, označivši početak rezultatskog odvajanja s 2:2 na konačnih 5:2.

Suvišno je objašnjavati da je taj niz sjajnih partija nastavljen u dresu s kockastim uzorkom. U sučeljavanju sa Srbijom Modrić je, uz sekundiranje debitanta Matea Kovačića, doslovno gospodario sredinom terena, dajući ritam igri hrvatske reprezentacije.

Prekrasan osjećaj

– Ta pobjeda nosi jedan prekrasan osjećaj. Svi smo bili na potrebnoj razini, u prvom poluvremenu praktično im nismo dopustili udarac prema golu. U drugom Srbija više nije imala što izgubiti i krenuli su naprijed, a mi smo im svjesno prepustili dio terena, rezimirao je Modrić neposredno po završetku utakmice.

Nakon dvije prespavane noći, kada su svi dojmovi sjeli na svoje mjesto, ostali su samo umor i zadovoljstvo, s time da ovo prvo navedeno predstavlja tek prolazan osjećaj.

– Utakmica sa Srbijom dosta nas je ispraznila, i emotivno, i fizički. Kada se pogleda što se sve događalo tijekom prošlog tjedna, može se reći da smo igrali još jednu utakmicu sa Srbijom prije izlaska na teren. Mogla se osjetiti dosta velika nervoza, a takve stvari isprazne čovjeka, objasnio je Modrić ove nedjelje, na redovitoj presici reprezentacije, održanoj pod svodovima hotela As.

Tijekom protekla dva-tri mjeseca kompletna hrvatska javnost bila je koncentrirana isključivo na ogled sa Srbijom. Rijetki bi se tek tu i tamo prisjetili da tri dana nakon reprezentaciju očekuje gostovanje kod Walesa u Swanseaju, odnosno utakmica koja ima podjednaku važnost za proboj do Brazila u ljeto iduće godine.

– Najvažnije je da smo pobijedili Srbiju i osvojili tri važna boda za plasman na Svjetsko prvenstvo. Sada se svi osjećamo puno bolje i nemamo problema s umorom. Spremni čekamo utakmicu s Walesom i vjerujemo da ćemo u Swanseaju doći do nove pobjede, istaknuo je Modrić.

SMS komunikacija

Do prošlog ljeta najbolji hrvatski nogometaš dijelio je svlačionicu s 23-godišnjim Garethom Baleom. Tog letećeg Velšanina mnogi nogometni stručnjaci danas stavljaju uz bok Leu Messiju i Cristianu Ronaldu, a on im iz utakmice u utakmicu pokazuje da su apsolutno u pravu.

– S Baleom sam izmijenio nekoliko SMS poruka, ali to je bilo prije nego što sam otišao iz Madrida za Zagreb. Prošlog tjedna nismo komunicirali ni na kakav način. Neću otkriti ništa novoga kada kažem da je Bale igrač na kojega svi moramo posebno paziti. On je definitivno najopasniji Velšanin. Prošle godine smo ga uspješno zaustavili u Osijeku, a nema razloga da sada nešto bude drugačije. Uvjeren sam da ćemo i ovaj put obuzdati Balea, napomenuo je najbolji hrvatski nogometaš. 

Kada se u obzir uzmu rejting i trenutačna tržišna vrijednost, jasno je da pored Balea igru Walesa nose godinu dana mlađi vršnjaci, Aaron Ramsey iz Arsenala i Joe Allen iz Liverpoola te desetljeće stariji veteran Craig Bellamy, koji još uvijek ima što za reći u nogometu.

– Ne treba razmišljati samo o Baleu, ne može jedan igrač sam dobivati utakmice. Za nas je dobro što Velšani neće biti kompletni, jer Allen je ozlijeđen, a Ramsey je protiv Škotske dobio crveni karton. Obojica su vrlo opasni i nezgodni vezni igrači, a sigurno je da na njima počiva najveći dio kreativnosti Walesa. Mislim da nam njihov izostanak nosi veliku prednost, zaključio je Modrić. (D. PETROVIĆ/NL)

Hrvatska protiv Walesa: Dvije pobjede i remi

Hrvatska nogometna reprezentacija je s reprezentacijom Walesa do sada igrala tri utakmice, od toga dvije prijateljske i jednu u sklopu kvalifikacija za SP 2014. u Brazilu, a ostvarila je dvije pobjede i jedan neodlučeni rezultat. Hrvatskoj će sutrašnja utakmica, koja se igra u Swanseau, biti prvo gostovanje u Walesu.

Prva utakmica koju je Hrvatska igrala protiv Walesa bila je prijateljska, igrala se 21. kolovoza 2002. godine u Varaždinu, a završila je s neodlučenim rezultatom 1:1. To je bila prva utakmica Otta Barića kao izbornika, a gol za Hrvatsku zabio je Mladen Petrić. Drugu prijateljsku utakmicu s velškom reprezentacijom naši su nogometaši odigrali 23. svibnja 2010. u Osijeku i tada smo bili bolji 2:0, a golove za Hrvatsku su zabili Ivan Rakitić i Drago Gabrić.

Treća utakmica, odnosno prva kvalifikacijska za SP 2014., odigrana je prošle godine u listopadu, također u Osijeku, i tada je Hrvatska pobijedila još jednom rezultatom 2:0, golovima Marija Mandžukića i Eduarda da Silve. (H)


Podijeli: Facebook Twiter