Modni eklekticizam: Izdvojite se iz mase


Kada vas je zadnji put u modi nešto uzbudilo, štrecnulo oko srca? Kada ste se zadnji put okrenuli za nekim na cesti? Kada ste zadnji put ugledali cipele zbog kojih niste mogli spavati i zbog kojih ste pomišljali da malo dublje zagazite u dozvoljeni minus? Ne sjećate se? Sve je manje stvari koje nas bacaju u modnu histeriju.

Moda postaje poput hrane, brza i jeftina. I baš poput nezdrave hrane koja nema ama baš nikakvu nutritivnu vrijednost, tako ni brza moda nema nikakvu estetsku i društvenu vrijednost. Ne hrani nas. Trendovi guše stilove i stvaraju vojsku modnih sljedbenika i stilskih poslušnika. A stil se stvara u glavi, mašta nema pravila, a moda je ono nešto što nam uljepšava svakodnevnicu. Ali ponekad je dovoljno zrno ludila, onako malo ekscentričnosti… ili začina koji jelo čini posebnim.

I zato je sada vrijeme da se izdvojite iz gomile. Pravilo je, da nema pravila. Ljepota ove sezone je u nepredvidljivosti i kršenju zacrtanih pravila. Trend je u vlastitoj kombinaciji i eksperimentiranju i iskakanju izvan poznatih granica šika, glamura, lijepoga. Sada svako ima tu slobodu da stvara neki svoj stilski univerzum u kojem nema razloga da se ispričava ukoliko spoji nekoliko različitih dekada, jer kombinirane na neki novi način one stvaraju neki novi, stil i to izgleda tako dobro. In je ono što je nekada bilo out, dakle, kombiniranje svih mogućih uzoraka, tekstura i dezena iz svih mogućih dekada. Riječ vodilja je – eklekticizam.

Velika imena se već igraju - Miu, Miu je pomiješao tvid iz 60-ih sa cvjetnim nakitom i bluzama 80-ih. J. W Anderson je tulipan suknju od skaja prebacio preko zelenih plišanih hlača. Prada je koketirala dezenima i uzorcima 60-ih i 70-ih. Zato u narednim tmurnim mjesecima, istražujte i igrajte se stilovima. Budite ekscentrični, iznenadite sebe. Sadašnjost krojite na vintageu s idejom u budućnosti. 

"Smisao ekscentrika ne krije se u njegovu kostimu, već u njegovoj duši", napisao je Andrew O'Hagan u povodu izložbe posvećene Isabelle Blow - ikoni stila i ženi koja je od ekscentričnost preobrazila u poželjnost. (Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter