Modna revija radnika u štrajku: Arenini modeli vječni


Dan žena nekome je prilika za proslavu, ali ženama u Areni Modnoj kući i njihovim kolegama koji više od dva tjedna štrajkaju da bi konačno dobili svoje plaće koje im se već mjesecima ne isplaćuju, baš i nije do slavlja. Stoga su današnji dan obilježili posebnom modnom revijom i kulturnim programom održanim ispred postrojenja trikotaže.

Na modnoj reviji nosili su se odjevni predmeti nastali upravo u ovoj modnoj kući. Nastupilo je 40-ak manekenki i manekena, od kojih su polovica bili upravo djelatnice i djelatnici Arene, staža od tri do 33 godine, dok su drugu polovicu činili građani Pule koji su došli dati podršku, među kojima su i neki novinari Glasa Istre. Revija je bila lijepa, prošarana intenzivnim emocijama koje su se vidjele na licima arenašica. Neke su se nasmijale, ali neke su se mučile da suspregnu suze, dok se na većini njih vidjelo koliko teško proživljavaju stanje neizvjesnosti i obespravljenosti. No, činjenica da je bilo toliko odjevnih predmeta iz Arenine kolekcije koji su se mogli nositi govori o tome kakva je kvaliteta nastajala u ovoj firmi svih ovih desetljeća. To su primijetili i doduše ne baš brojni građani koji su izuzetno toplo primili ovu reviju i pratili je aplauzima.

Neki od tih odjevnih predmeta mogli su se vidjeti na fotografijama na malom panou. Spomenimo ipak i radnice i radnike Arene koji su sudjelovali u reviji, jer oni su ovdje najvažniji. To su: Sonja Joksimović, Ljiljana Bonas, Vladimir Biškupić, Tatijana Moscarda, Slavica Grakalić Koroman, Jasminka Gromila, Suzana Todorović, Vesna Juršak, Marina Orbanić, Dino Goldin, Mladen Vučković, Karmen Manzin, Ana Ostoni, Gordana Buršić, Carmen Bedrina, Orijana Vitasović, Viviana Biškupić i Zlatko Zdravković.

Na ovaj način pokazano je veliko umijeće sadašnjih i bivših radnica i radnika Arene, poduzeća u kojem je nekad radilo 800 ljudi, a danas jedva 70-ak. Kao što je svima koji su iz Pule ili Istre netko iz uže ili šire obitelji radio u Uljaniku ili Areni, tako svatko u Istri danas u ormaru ima barem jedan predmet Arena trikotaže, i to su predmeti koji dugo traju. Osim toga, iz središta Pule danas je poslana poruka solidarnosti i zajedništva sa svim radnicima u Hrvatskoj jer se ista stvar može dogoditi i drugima, kao što je konstatirala Danijela Dorani, koja je program vodila.

Podršku radnicama i radnicima Arene došle su dati i radnice Kamenskog iz Zagreba koje se već tri godine bore za svoja prava. Pročitana su i pisma podrške. Pisma je čitala Dorina Tikvicki, a započela je pismom nekadašnje cijenjene modne kreatorice Marije Vareško. "Vašu situaciju osjetili smo davno na vlastitoj koži, ali nismo i nećemo odustati", piše u pismu radnica Kamenskog koje poručuju arenašicama da ni one ne odustanu. Pismo je stiglo i iz udruge Kamensko, zatim od bivših radnika Industrogradnje te iz Domaće tvornice rublja Zagreb, a u kojem se kaže da je sektor tekstilne industrije pogođen najtežom pljačkom i uništavanjem pred očima svih institucija.

Bilo je tu i glazbe pa je s nekoliko flamenco skladbi na gitari prisutne počastio Ferruccio Poles. Pjevačica Edna Jurcan, gitarist Draško Ivezić te Emil Jurcan s defom izveli su pjesmu "Sebben che siamo donne" nastalu između 1890. i 1914., a pjevale su je Mondine, radnice u rižinim poljima rijeke Po u Italiji. Njen nadahnuti tekst koji poziva u borbu za radnička prava mogao bi i danas biti aktualan. Glazbu u pozadini puštao je DJ Filjo, a nakon revije bilo je vrijeme za tanjur maneštre i koji kolač koje su ispekle radnice Arene, a mogao se dati i dobrovoljni prilog.

Manifestaciju su organizirali Sindikat Arena Pula i Građanska inicijativa za radnice i radnike Arene u štrajku.

Vedrana Rudan: "Treba razj…ti te gadove"

Burnim aplauzom dočekana je i ispraćena poznata književnica i komentatorica Vedrana Rudan.

- Drage arenašice i arežani, dragi Puležani, sram me što vas vidim u tako malom broju. Ovo nije problem Arene i Pule, ovo je hrvatski problem, ljudski problem, svjetski problem, kazala je Rudan koja je nosila šal koji je izradila pokojna arenašica Marija Tadić. "Ta žena se sigurno u grobu okreće ako vas vidi i kad vas gleda ovako kukavički raspoložene, tako zavedene i tako krivo misleći da ćemo mi, žene, danas na 8. mart mahanjem rožicama, cerekanjem, svirkanjem promijeniti ovako j…nu Hrvatsku", konstatirala je.

- Kriminalci koji vladaju našim životima i koji su oteli Hrvatsku iz nas uz pomoć leševa naše djece, drže nas za budale i oduševljeni su ovim skupom. Treba razj…ti te gadove, oteti od njih ono što su oni ukrali nama, našoj djeci i našim unucima. Možda ne znamo ni da su naši praunuci gladni, ako se ikad rode, i koristim ovu priliku da kažem: Je…te se, nećete dovijeka!". (M. RADIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter