Modna revija inspirirana knjigama i čitanjem

S modne revije Martine Herak (Marino MATOŠEVIĆ)
S modne revije Martine Herak (Marino MATOŠEVIĆ)

Posebnom modnom revijom "10 za 10" inspiriranom knjigama završen je u subotu navečer ovogodišnji, deseti po redu Međunarodni festival pročitanih knjiga BOOKtiga. Porečka dizajnerica Martina Herak kulturu čitanja pretočila je u svoju najnoviju proljetno-ljetnu kolekciju u čijem je središtu bio lik Shakespeareove Julije. Umjetnost potiče i rađa novu umjetnost, poručila je dizajnerica prigodom predstavljanja svoje kolekcije pred mnogobrojnom publikom u kojoj su manekenke kreacije pokazale hodanjem između polica. Djevojke su u performansu glumile knjižničarke, a pročitale su i ulomak iz glasovite Shakespearove drame "Romeo i Julija".

- Modnim performansom pokazali smo kako je čitanje uistinu jedan od najstarijih i najboljih načina za učenje i proširivanje vidika. Njegova moć u poticanju kreativnosti je ogromna. Knjige su odličan izvor novih ideja i odlična su inspiracija, pa je to Martina Herak pretočila u svoje najnovije kreacije u kojima nam se na poseban način u slavljenju knjige i čitanja pridružila i Shakespeareova Julija. Naziv modne prezentacije "10 za 10" simbolizira deset njezinih modela za deset godina porečke BOOKtige, kazala je ravnateljica knjižnice Irides Zović koja je nakon modne revije zatvorila BOOKtigu.

Prije toga u podne održana je aukcija starih knjiga i tiskovina pod nazivom "Udomi knjigu". Vodili su je voditelji ljubljanskog Antikvarijata Glavan Rok Glavan i onog iz Rijeke pod nazivom Mali neboder Tomo Vučinić. Nakon prošlogodišnje, iznimno dobro prihvaćene prve aukcije knjiga, knjižnica je pripremila još jednu aukciju na kojoj su predstavljene vrijedne i zanimljive knjige. Kako je istaknula ravnateljica Zović, u prošlosti je tradicionalna aukcija knjiga bio najdinamičniji oblik prodaje. No, danas je knjiga prisutna u različitim formatima i lako ju je nabaviti, pa je bilo zanimljivo prisjetiti se kako je nekoć na javnim nadmetanjima vlasnik knjige postao onaj koji je ponudio najveći iznos.

I BOOKtižin je u subotu zatvorio svoja vrata. Prvi je put održan u Parku Matije Gupca, odmah do zgrade knjižnice, i ponudio je građanima više od pet tisuća rabljenih knjiga koje su donirali građani i koje su se mogle na tom sajmu kupiti za samo deset kuna. Prikupljeni prihod namijenjen je opremanju knjižničnog Odjela za djecu i mlade. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter