Modna forma kao stilska platforma

 Alique tricot Doris Kolić (M. ANGELINI)
Alique tricot Doris Kolić (M. ANGELINI)

Pula žudi za stilom, kronično. Pokazala je to i subotnja modna revija u pulskom MMC-u Luka za koju se tražilo mjesto više ne za sjediti već za stajati, jer je Anex, taj stražnji prostor umjetničke galerije, bio premali za sve one koji su željeli vidjeti što se događa na modnoj sceni u gradu. Oni koji nisu stali u, za revije, premali prostor, mogli su to promatrati desetak metara dalje, u live streamingu u Luci, iako ne bi bilo loše da su primjerice to platno stavili u izlog, pa da pušači koji em stoje em nisu na reviji, mogu cupkati s cigaretom ili pićem u ruci i gledati reviju. Možda bi se time stvorio, onaj Puli, prijeko potrebni gradski subotnji muving, koji kronično nedostaje na ulicama grada koji nestaje. No, o subotnjoj ponudi nekom drugom prilikom.

Dakle, Fashion Form koji je inicijalno pokrenuo dizajner Uroš Raguž kako bi Pulu približio svjetskim metropolama u trećem izdanju ostvario je zacrtanu namjeru, a to je pokazivanje najnovijih kolekcija lokalnih dizajnera za toplije dane. Konačno muško, nakon 19 godina konstantnog rada Uroš je napravio radikalan zaokret i zanimljivu kolekciju za urbane kulere. Dok su njegove ženske kolekcije uvijek jakog seksepila, muška street style kolekcija lagana je, od podatnog lana, pamuka i svile. Bermude i gornji dijelovi s kapuljačom okosnica su ljetne kolekcije koja može funkcionirati od ljetnih partyja do romantičnih večeri. No, to nije sve. Uroš se seksepilom igra i u muškoj kolekciji i podario nam je veliku ručno izrađenu eklektičnu kolekciju bokserica, šarenih, s patentom u srednjem djelu, čipkom, flambojantnih boja koja provocira i golica maštu. Upotpunjeno je to kožnim narukvicama i zanimljivim torbicama/novčanicama na torzu. Bilo je to svo bogatstvo Uroševa stvorenja i stvaranja, koji i nakon 20 godina rada još uvijek ima ideja i snage za bogatu kolekciju koju kao i uvijek čine znalački zanatski krojevi i materijali.

Laardesign, dizajnerska simbioza majke i kćeri vizualno se nastavio na prethodnu priču i dalje se fokusirajući na strukturu, pročišćenost i materijal. Viskoza, pamuk svila, koža u pročišćenim formama dolaze do izražaja te stvaraju željenu formu. Okosnica su bili kaputići, neki samo od kože i tvida, a neki samo od tvida, pa kožne hlače... Krajnji rezultat - urbano i elegantno, što je zaokruženo efektnim accesoarima - nakitom od kaučuka i zanimljivim kožnim torbicama Ive Tuđe koje se u proljetnoj kolekciji referira od boho šika do glam ruka objedinjene u nosivom i efektnom, zakovicama i metalnim kopčama upotpunjenom streetstyleu.

"Fashionstorming" prvo je što pomislite kada vidite modele Ivane Tomić, te hiperaktivna diplomirana dizajnerica ljubljanskog TTFa i modnim CV-om u Madridu neumorna je u istraživanju formi, printeva, materijala. Od efektnih printanih pulovera kojih se ni Diesel ne bi posramio, T-shirta i legingsa za one mlađe, preko poliesterskih i šljokičastih haljina do lejujavih haljina intrigantnog kroja koje miluju tijelo dio su njezine proljetne kolekcije. Ivana se propitkuje, a u radovima poput jaknica utjecaj je Bowieja i poput Heidi Slimana miješa rock s pažljivom dozom glam utjecaja. Koža, lateks, metri materijala i ručno izrađene efektne naočale ukrašene kamenčićima i zakovicama ponudili su kolekciju kakve se ne bi posramili ni neki drugi tjedni mode.

Sve što je sigurno je dosadno, kako u životu, tako i u modi. Potvrdila je to eksperimentalna kolekcija Doris Kolić. Iz njezine manifakture Alique tricota izašla je do sada najzrelija kolekcija. Igranje nitima, dekonstruiranje, raslojavanje u novu formu koja svoju harmoniju stvara crtama u stilu Sonye Rikel pravo je osvježenje u sferi zahtjevne pletenine.

Izzy je pak jednostavna romatična, eterična, i fluidna u ljetnim haljinama. Torbicama, u samostalnom izlazu predstavila se Iva Kuzmanović koja kolažiranjem različitih materijala s dominatnim središnjim valovitim romantičnim naborima stvara harmoničnu sliku u kojem miješa stilove u razne stilske utjecaje. I za kraj, reviju je otvorio izlaz frizura Ivane Slaviček, vlasnice salona "Tko te šiša" koja je autorica frizura cijele revije i čija je izlaz bio mini izložba u hodu autoričinih radova - slika, kišobrana, nakita. Iako je prostor bio pretijesan, situaciju je spasio izvrstan odabir glazbe koju je puštao pulski DJ Tedy Lee no ne interesantni video filmići Željane Vidivić kojim su se prije svakog izlaza predstavili kreatori koji su odlična ideja, no minutaža od čak četiri minute bila je preduga, te je razvodnilo atmosferu i usporilo tempo. Kada se uzmu u obzir tehničke, financijske, pa i prostorne mogućnosti, Fashion form ima potencijala da postane platforma za prezentiranje lokalnih kreativaca koji znaju i imaju što pokazati jer u globalnom supermarketu stilova još samo autohtonost ima emociju. Gledamo globalno, nosimo lokalno. (Lara BAGAR, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter