Moderno robovlasništvo: 8 godina ga tjerao da prosi

Ilustracija (Arhiva/GI)
Ilustracija (Arhiva/GI)

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv 50-godišnjeg Zagrepčanina koji je osam godina batinama i prijetnjama 67-godišnjeg Zagrepčanina u unajmljenom stanu držao kao roba i tjerao ga na prosjačenje po ulicama u centru Zagreba. Na njegovoj nesreći od 2005. do rujna 2013. godine zaradio je više od milijun kuna - tvrdi se u optužnici!

Dnevno je nesretnik uspio skupiti i do 700 kuna koje je predavao "gazdi". Okrivljenik je oštećeniku kupovao hranu, cigarete i piće, a ostatak zadržavao za sebe. Kada 51-godišnjak ne bi bio zadovoljan visinom isprošenog novca, tada ga je batinao udarajući ga po različitim dijelovima tijela, prijetio da će ga ubiti, raskomadati, staviti u vreću i baciti u Savu.

Novi list izvijestio je u studenome prošle godine o uhićenju 40 osoba u policijskoj akciji "Oliver Twist" provedenoj u Zagrebu, Osijeku, Puli, Rijeci i Splitu u cilju sprječavanju ropstva i trgovine ljudima. Među 40 uhićenih u Zagrebu, bilo je šestero djece i dva maloljetnika. Državno odvjetništvo predložilo je za 50-godišnjaka produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja ovog kaznenog djela te oduzimanje imovinske koristi okrivljeniku u iznosu od najmanje 1.018.500,00 kuna.

Moderni robovlasnik čije se ime taji tereti se da je od druge polovice 2005. do rujna 2013. godine 67-godišnjaka prisiljavao da na različitim mjestima na području grada Zagreba za njega prosi novac, a kada bi se oštećenik tome usprotivio, tada bi ga fizički napadao. Njegov rob je za njega prosio novac na raskrižjima, pred crkvama i trgovačkim centrima do kojih mjesta ga je osumnjičenik svakodnevno odvozio.

Istovremeno, njegov robovlasnik bi ga nadgledao i kontrolirao da ne bi pobjegao, pretpostavlja se s nekog diskretnog mjesta, kafića ili restorana.

Zarobljeni muškarac pokušao je nekoliko puta pobjeći od zlostavljača, iako nije imao neki drugi dom. Čak i kada bi nekako uspio pobjeći od njega, pronalazio ga je na uobičajenim mjestima gdje se sklanjaju beskućnici i ljudi bez obitelji i materijalne egzistencije.

Nažalost, 67-godišnjak odavna je izgubio kontakt s obitelji. Nakon bijega njegov mučitelj pronalazio ga je i u prihvatilištu Crvenog križa i prisilno ga dovodio u stan. Kazna za bijeg bilo je batinjanje. Prljava rabota bila je dobro uhodana. Gospodar straha i batina uspio je od prikupljenog novca platiti najam stana, režije i kupovati hranu, mada se bavio i ostalim prljavim rabotama koje su samo njemu osiguravale ugodan i lagodan život. U policiji od ranije ima podeblji dosje, što ga je u konačnici i koštalo pritvora. (V. VESIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter