Moderno iščitavanje Pakla

Scena iz predstave (D. MEMEDOVIĆ)
Scena iz predstave (D. MEMEDOVIĆ)

Ariston Proballet s predstavom "Inferno" prema "Paklu" Danteove "Božanstvene komedije" gostovao je jučer u dva termina u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. Jutarnja izvedba, za školarce, bila je jako dobro popunjena, a plesači su vrlo sugestivno i nadahnuto oslikali i prikazali ovo najpoznatije Danteovo djelo.

Uz režiju i koreografiju Marcella Algerija te Sabrine Rinaldi, predstava je posvećena svoj djeci svijeta žrtvama rata, nasilja bilo kakve vrste te siromaštva.

Suvremeno iščitavanje Dantea

Ovo iščitavanje Dantea bilo je suvremeno, jer su univerzalni Danteovi motivi malo preinačeni i usredotočeni na goruće probleme današnjice.

"Božanstvena komedija" epski je spjev, koji je napisao Dante Alighieri između 1304. i svoje smrti 1321. godine. To je ujedno i najpoznatije Danteovo djelo, koje se smatra i centralnim epskim spjevom talijanske književnosti, posljednjim velikim književnim djelom srednjeg vijeka i prvim velikim djelom koje nagovješćuje renesansu.

Dante tu u prvom licu govori o svojem putovanju kroz tri dijela zagrobnog života 1300., na "polovici svog životnog puta", odnosno u 35. godini. Kroz Pakao i Čistilište vodi ga rimski pjesnik Vergilije, autor "Eneide" kojem se Dante divio, a kroz Raj ga vodi Beatrice, Danteova vizija savršene žene. To je bila stvarna žena iz Firence, koju je Dante sreo u djetinjstvu i kojoj se iz daljine divio, odnosno koju je obožavao.

Pakao ima devet krugova u obliku lijevka, gdje Dante susreće razne likove. To su limb, potom su tu grješni ljubavnici i preljubnici, proždrljivci, škrtci i rasipnici, srditi, krivovjerci,     nasilnici, oni u koje se nema povjerenja i izdajnici.

Metafore suvremenog zla

U ovome baletu-predstavi, premda su sve te karakteristike zadržane, prikazana su sva zla suvremenog svijeta. U samome uvodu metaforički su prikazana moderna sredstva komuniciranja - tv i internet koji nam u biti prikazuju cijeli svijet, potom slijedi globalizacija prikazana u svom negativnom smislu, odnosno koja vodi sve prema jednom istom pravcu, zlouporaba interneta, nakon toga se prikazuje korupcija u širem smislu i moderno poimanje moći, potpuna degradacija ljubavi, pedofilija, pohlepa, gramzljivost, ratovi, nasilje u najraznijim oblicima postojanja i potom, u dijelu posvećenom moći, su metaforički prikazani moćnici iz G8.

Nisu izostavljeni niti vjerski ratovi, kao niti prijevare za zadobivanje "kontrole nad cijelim svijetom", lihvarstvo, te lopovi koji se pretvaraju u zmije. Sukob svjetlosti i tame je zlouporaba intelekta, kloniranje, kao i zloporaba znanosti, a sve to uz mračnu scenografiju, vatru, tjeskobnu glazbu koji izvrsno dočarava pakao.

"Zvijezde", riječ koja označava kraj svakoga od tri dijela "Božanstvene komedije", označava i kraj ovoga baleta. Uz sve te osude prema modernim pošastima koje haraju svijetom, ovakav prikaz "Pakla" želi pružiti neku vrstu nade, da postoji i nešto izvan tog tmurnog svijeta, da na kraju su ipak zvijezde, svjetlost, i da treba činiti sve da bi se pobijedilo zlo.

Gostovanje su omogućili Grad Pula, pulska podružnica udruge za promicanje talijanskog jezika i kulture "Dante Alighieri" te Talijanska unija. (Vanesa BEGIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter