Moderni kampisti za svoj novac traže višu kvalitetu

(Jelena PREKALJ)
(Jelena PREKALJ)

Najbolji hrvatski kampovi, članovi Top Camping Hrvatska tokom ove sezone ostvarili su 2,8 milijuna noćenja što je porast za jedan posto u odnosu na lani. Dobar je to rezultat ako se uzme u obzir ovogodišnje poprilično loše vrijeme.

Prema podacima te udruge, najveći skok u prometu zabilježio je kamp Straško na Pagu s rastom od pet posto. Dobre rezultate bilježi i kamp Park Umag s plusom od tri posto više noćenja, te Zaton u Zadru i Poljana na Malom Lošinju s plusom po jedan posto.

Najveći pad imao je kamp Stella Maris Umag od čak devet posto te Bijela Uvala Poreč s minusom od osam posto. Što se tiče gostiju, porast biježe Nijemci od četiri posto, promet nizozemskih turista pao je za čak 10 posto, slovenski gosti bilježe porast od dva, a Talijani od jedan posto.  Ugodno su iznenađenje Austrijanci koji su ostvarili porast od devet posto. 

- U potražnji još uvijek ugodno iznenađuje Austrija sa skokom od devet posto, a prošle godine čak 29 posto. Od 2012. Nizozemska je pala za 30 posto u potražnji kampova na što bi trebalo posebno obratiti pažnju. Ovaj veliki pad potražnje u odnosu na prošle dvije godine govori kako najvjerojatnije treba nešto mijenjati u  vrednovanju cijene i kvalitete. Isti trend je i kod Danske koja ima pad od osam posto.

Belgija, koja je po broju noćenja u ukupnom učešću mala, imala je pad od 13 posto. Njemačka nema značajan rast, i to je znak za uzbunu jer je prošlih godina redovito skakala u noćenjima u dvoznamenkastim brojkama, navodi Jerko Sladoljev, predsjednik izvršnog odbora udruge.

Dodaje da današnje kampiste i dalje zanimaju naturistički kampovi što dokazuje rovinjski kamp Valalta koji je ponovio lanjski odličan rezultat.

- To znači da nema pada ako se ulaže u kvalitetu što je i moto ove grupacije. No moramo kazati da je naturizam i najmanje ranjiv na recesijske procese, dakle elastičnost potražnje je najmanja kod ovog segmenta. Potražnja koja se evidentira kroz rezultate i noćenja govori kako, kad je u pitanju kvaliteta, treba izbjegavati jednostavnu rekonstrukciju kampova, dakle ne samo obnovu, kao što su oni i nekad bili, već da kamp mora biti obnovljen iz temelja.

Obnova, održavanje i manja poboljšanja koštaju puno više i još gore, demotiviraju i usporavaju radikalnu operaciju u smislu same kvalitete. Upravo iz naših primjera rezultata sezone vidimo da samo kvalitetni kampovi imaju rezultate, smatra Sladoljev. (B. BAN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter