Moderna obuca uništava stopala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Moderna obuca slabost je svake žene, a skloni su joj - jer to diktiraju modni trendovi - i muškarci. Sve za ljepotu, reci ce vecina žena i godinama podnositi bolove koje im nanosi lijepa obuca. No nakon što mine mladost i ocaranost lijepom obucom, na naplatu dolaze dani "šminkeraja".

Prvi danak koji placaju sve, ali i svi oni koji su nosili neprikladnu i nekvalitetnu obucu vidljiv je na peti, na koju se oslanja sva težina tijela.

Peta s naslagama zadebljale kože prirodni je nepoželjan jastuk koji je odgovoran za pogrešno hodanje. Što je više naslaga mrtve kože, hodat cete nepravilnije, a sve ce se to "linkom" preko tetiva prenositi do kukova, kralježnice, ramena, vrata...

Kurje oci možete zahvaliti uskoj cipeli i dugom nošenju. Rijec je o žuljevima koje ste zanemarili i nastavljali zlostavljati stopalo u pretijesnoj cipeli. Takve, naoko bezazlene boljke mogu se zakomplicirati, zacrvenjeti i upaliti.

Hallux valgus, deformacija zgloba iznad palca, mnogima stvara tegobe. Neki ga lijecnici vezuju uz obucu, a neki uz rani artritis. Problem mogu biti i urasli nokti, a tada valja posjetiti dobrog pedikera.

Danak koji su barem jednom platili svi vodeni su žuljevi koje stvaraju oštri rubovi obuce, pa cak i prošlogodišnjih sandala, a svake vas godine nanovo iznenade kada iz zimske obuce naglo uskocite u ljetnu. No ne zanemarujte ih jer kada žulj pukne, nastaje otvorena rana, a vrlo je blizu tlu i izvoru infekcija.


Podijeli: Facebook Twiter