Moderna blagovaonica za ugodno druženje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Blagovaonica je prostor u kome se redovito okupljaju clanovi obitelji i prijatelji. Kako bi objed bio još ukusniji, a druženje ugodnije, uredite blagovaonicu na nacin da ispunjava sve funkcionalne i estetske zahtjeve.

Blagovaonica može biti organizirana kao sastavni dio dnevnog boravka ili kuhinje te kao samostalan tj. odvojen prostor. Nacin smještaja ovisi o prostornim kapacitetima, ali i željenom završnom efektu. Moderne koncepcije povezivanja prostora nude integraciju blagovaonice s ostalim dijelovima dnevnog boravka, cak i kuhinje, kako bi se postigla prostorna cjelovitost i vizualno povecanje prostora.



Prostrane stambene kuhinje, u kojima se hrana priprema i poslužuje, mogu biti rješenje za kvalitetan smještaj blagovaonice kako bi se prostor dnevnog boravka oslobodio za druge sadržaje. Postavljanje blagovaonice u zasebnu prostoriju zahtjeva komunikacijsku povezanost s kuhinjom, zbog posluživanja, i dnevnim boravkom zbog sadržajnog nadopunjavanja.

Nacin odabira i postavljanja stola za blagovaonicu ovisi o velicini prostorije, potrebama obitelji te položaju i povezanosti s drugim prostorima, ponajviše kuhinjom i dnevnim boravkom tj. grupom za odmaranje. Vrlo je važan izvor prirodne svjetlosti, pa je preporucljivo blagovaonicu smjestiti u blizini prozora ili ostakljenih stijena kako bi prostor bio što prozracniji i osuncaniji te boravak u njemu ugodniji.



Kvalitetu ovog prostora povecava povezanost s vanjskim površinama – balkonom, terasom ili vrtom, kako bi se za lijepog vremena moglo objedovati i vani. Dobra rješenja postižu se postavom blagovaonice uz klizne stijene, kojima se ona u željenom trenutku može direktno povezati s vanjskim prostorom bez dodatnog iznošenja stola.

Dimenzija prostora potrebna za blagovaonicu je definirana velicinom stola, potrebnim brojem sjedecih mjesta, položajem stola kao samostojeceg ili prislonjenog dužom ili kracom stranicom uz zid, dimenzijom i kolicinom dodatnih elemenata poput vitrina, komoda itd.



Medusobni položaj stola i drugih elemenata uredenja prostora treba osigurati kvalitetan komunikacijski tok te nesmetano posluživanje u vrijeme objedovanja. Kako biste osigurali što veci broj sjedecih mjesta u što manjem prostoru, odaberite moderne klupe – obostrano ili jednostrano, te stolice sitnijeg formata. Kvalitetno rješenje pruža odabir stola na razvlacenje, koji u potrebnom trenutku povecava kapacitete, a sjedeca mjesta se jednostavno nadopune sklopivim stolicama, pohranjenim u kucnom spremištu.

Blagovaonica može biti vrlo naglašena. U takvim slucajevima se stol smješta kao slobodnostojeci u prostor i obicno je vecih dimenzija. Stolice mogu biti s naglašenim visokim naslonima ili udobne u obliku polufotelja. Istaknuto rasvjetno tijelo ili efektna izvedba spuštenog stropa centralno iznad stola, naglasit ce važnost i eleganciju blagovaonice. Dobra prirodna i umjetna rasvjeta, važan su faktor pravilnog funkcioniranja svake blagovaonice.



Stil uredenja blagovaonice bi trebao biti prilagoden uredenju ostalog prostora, pogotovo ako je integrirana s njim. Ukoliko je blagovaonica smještena u izdvojenom prostoru, stil uredenja može biti potpuno razlicit. Stilovi uredenja stvaraju razlicite ugodaje u prostoru, pa odaberite onaj koji vas najviše opušta.

Kako biste postigli dekorativnu cjelovitost, povežite uzorak ili boju stolica sa zastorima, dekorativnim jastucima, tepisima, stolnjacima itd. Tema koju cete provuci kroz uzorak ili nijanse boja, treba biti jasna i prepoznatljiva kako biste definirali identitet i karakter prostora. Blagovaonicu obogatite umjetnickim slikama, skulpturama, zidnim tapetama ili fotografijama.

Prateci elementi blagovaonice, poput vitrina ili komoda, nisu nužan, ali mogu biti vrlo praktican dodatak za pohranjivanje pribora za jelo, tanjura i ostalih predmeta, nužnih za postavljanje, dekoriranje i posluživanje stola. Pravilno organizirana i atraktivna blagovaonica, osigurat ce ugodno objedovanje i druženje, stoga joj posvetite potrebnu pažnju pri uredenju! (Monika Galovic Dumendžic, dipl.ing.arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter