Moderna bajka o ljubavi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na trenutke tužna, a na trenutke smiješna bila je preksinocnja predstava "Ona, on i vi", prikazana na 11. medunarodnom festivalu komornog teatra "Zlatni lav" u umaškom gradskom kazalištu. Ova moderna ljubavna bajka izmamila je na kraju dug pljesak publike, koja ju je ocijenila s visokih 4,42.

Prica ima dvoje likova - Beatrice koju glumi Jasna Bilušic i Johna, kojeg utjelovljuje Zijah A. Sokolovic, ujedno i redatelj ove drame koju je napisala kanadska dramaticarka, glumica, spisateljica i kazališna kriticarka Carole Frechette. Produkciju potpisuje Gradsko kazalište Sisak iz ciklusa "Male predstave neobicne teme".

Drama "Ona, on i vi" u prvom je redu prica o neobicnoj ljubavi, koja je pomalo nalik na tajanstvenu igru i mrežu zavodenja. Glavna junakinja ceka i traži svoju ljubav u stanu na 33. katu nebodera u kojem ne radi lift, sjedeci u fotelji, mijenjajuci stalno programe na televiziji i pijuci vodu iz plasticnih boca, koje su na jednostavnoj sceni bile razbacane po podu.

Da bi pronašla svoju ljubav svuda po gradu nalijepila je oglase u kojima piše da je bogata nasljednica koja traži muškarca koji ce je zainteresirati, dirnuti i zavesti. Obecava znacajnu novcanu nagradu koja ce namamiti svakog modernog muškarca, pa i Johna, lovca na nagrade po profesiji, koji je opsjednut novcanicama od 20 dolara.

U životu uvijek ima puno pravila, pa je tako i Beatrice postavila svoja - John je morao najprije odgovarati na nekoliko pitanja o sebi, a zatim proci tri testa, što je bio uvjet za dobivanje nagrade. On je to i ucinio - uspio ju je zainteresirati svojom pricom, dotaknuti joj lice, što dotad navodno nitko nikad nije, te je zavesti.

No, na kraju ispada da novaca zapravo nema, jer Beatrice nije bogata nasljednica. Ne posjeduje neboder ni sve nekretnine u okolnim ulicama, što mu je na pocetku ispricala. Tada je John prijetio da ce otici, jer nagrada je jedino što ga je zanimalo, ali ona ga na koljenima moli da ostane, prethodno zakljucavši vrata. Nadala se da je baš to mogao biti pocetak njihove ljubavne veze.

Likovi su poeticni, ponekad iracionalni i apsurdni sa svojim razmišljanjima, prepuni emocija. Kroz tu avanturu istražili su znacenje ljubavi pitajuci se cesto "što znaci voljeti nekoga" i "što je to istina?", zatim granice narcizma, egoizma i ljubavne veze u 21. stoljecu. Svakodnevni romanticni ideali razotkriveni su i ogoljeni do krajnosti. Završetak je ipak bio obavijen trackom optimizma.

Predstava je trajala oko sati i pol, a njena je premijera bila sredinom proteklog ožujka. Bilo joj je to prvo istarsko gostovanje.


Podijeli: Facebook Twiter