Mocni Future of the Left na Art&Musicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Future of the Left, hvaljeni noise-rock bend iz velškog glavnog grada Cardiffa, glavno je ime ovogodišnjeg Art&Music festivala, koji 10. travnja pocinje u pulskom klubu Marelica u Domu hrvatskih branitelja. U Marelici ce se održati središnji glazbeni dio, i to dvije subote - 10. i 17. travnja, a Future of the Left svirat ce druge festivalske subote.

Prve ce nastupiti sisacki Bambi Molestersi, koji u Pulu stižu s nedavno objavljenim novim albumom, te prošlogodišnji pobjednici, beogradska Multietnicka atrakcija, koja je takoder prije nekoliko mjeseci objavila svoj prvijenac.

Uz Future of the Left, druge festivalske subote nastupit ce tri finalista - novosadski bend KecKec & Acid Folk Orchestra, Giftna Krf iz slovenskog mjesta Prlekija i pulski Radio Aktiv, a kao gosti i pulski Frontalni udar.

Za razliku od prakse dosadašnjih 13 izdanja festivala, više se nece birati najbolji bend. Od 124 prijavljene grupe žiri u sastavu Igor Bašin, Edi Cukeric, Ante Perkovic, Aleksandar Pavic i Branimir Slijepcevic izabrao je KecKec & Acid Folk Orchestra, Giftna Krf i pulski Radio Aktiv. Ta ce se tri benda, kako kaže organizator festivala Branimir Slijepcevic Brada, naci na zajednickoj kompilaciji koja ce izaci do kraja godine.

I ove ce se godine festival otvoriti stripom, i to u MMC-u Luka u subotu 10. travnja u 20 sati izložbom renomiranog strip-autora Zorana Janjetova, rodenog 1961. u Subotici, autora klasika francuskog stripa Incal. Stripovi Janjetova objavljuju se od Francuske preko Amerike do Koreje.

U sklopu strip-dijela festivala održat ce se i radionica koja ce poceti 12. i trajati do 17. travnja. Voditelji su Tihomir Tikulin Tico i Krešimir Ceritic Mish. Sudjelovanje je besplatno, a prijave su moguce na mail adresi [email protected].

Od 11. do 16. travnja u kinu Valli u sklopu Rockumentary Groovea bit ce prikazivani muzicki dokumentarni filmovi, a organizatori ce uskoro predstaviti detalje tog filmskog dijela festivala. (Z. ANGELESKI)

Tko su Future of the Left?

Pocetkom stoljeca prvo se pojavio odlican velški trojac imena McLusky. Produkcijski tretirani kroz ruke jednog od najvecih americkih producenata svih vremena Stevea Albinija, bucnom gitaristickom vizijom ovi su momci svojim kolegama s druge strane Atlantika pokazali kako se svira ubitacan noise rock.


Nakon tri albuma i šest godina rada momci pocetkom 2005. objavljuju razlaz, no nastavak glazbene price slijedi nakon pola godine, kada pjevac i gitarist Andy Falcous te bubnjar Jack Egglestone osnivaju Future of the Left, kojima se pridružuje basist i pjevac Kelson Mathias iz netom raspadnute grupe Jarcrew.

Vec iduce, 2007., hvalospjevima kritike docekan je njihov debi "Curses" objavljen za Too Pure, a nakon što se Beggars Banquet ugasio, Future of the Left potpisuju za legendarni 4AD, etiketu za koju su objavljivali i veliki im uzori The Pixies. Ljetos im izlazi album "Travels with Myself and Another", nakon cega ih je kritika obasula hvalospjevima, a album je prema specijaliziranim glazbenim casopisima svrstan medu deset najboljih u 2009. godini.


Podijeli: Facebook Twiter