Moćne izvedbe sjajnih glazbenika


Koncertni program 13. BaRoMus Festivala nastavljen je u rovinjskoj crkvi sv. Franje sinoćnjim nastupom Dua Graziani-Detoni kojeg čine violinist Marco Graziani i klavirist Danijel Detoni. Riječ je o dvojici izuzetno uspješnih domaćih glazbenih interpreta i profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu čije biografije krase brojni koncertni nastupi u zemlji i u inozemstvu.

Koncertnoj publici Rovinja predstavili su se zahtjevnim  programom sastavljenim od djela Antonija Vivaldija ( Sonata u e-molu, RV 16), Sergeja Prokofjeva ( Sonata br.1 u f-molu, op.80) te hrvatskog suvremenog skladatelja Dubravka Detonija (22 per 2 in 2 za violinu i klavir). No, središnji je dio koncerta činila je Prokofjeva sonata nastala tijekom Drugog svjetskog rata koja predstavlja skladateljevu intimnu refleksiju ratnih događanja. Djelo nabijeno cijelim spektrom emocija zahvaljujući angažiranoj izvedbi glazbenika doprlo je do slušatelja u svoj svojoj moći.

Valja istaknuti i da je nastup glazbenih virtuoza okupljenima otkrio dvoje sjajnih i talentiranih glazbenika jakih umjetničkih osobnosti koji promišljeno uranjaju u partiture odabranih autora pružajući doživljaj istinskog komornog muziciranja. Upravo, i na  poziv publike, Duo Graziani-Detoni na kraju koncerta je i kao dodatak izveo i Andante iz Sonatine u g-molu, D. 408 za klavir i violinu.

Koncert je ostvaren zahvaljujući potpori Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Slijedeći BaRoMusov koncert zakazan je za 4. srpnja, kada s početkom u 21 sat u crkvi svetog Franje, nastupa Acoustic Project- Gudački orkestar. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter