Moćna mašina zaraznog groovea


Renomirani austrijski saksofonist, pedagog i skladatelj, Karlheinz Charlie Miklin, predstavio se koncertno u srijedu na grožnjanskoj pozornici Balwan City u sklopu festivala Jazz is Back! BP. On je nastupio sa svojim bendom poprilično neuobičajenog sastava - s dvostrukom ritam sekcijom, pa su tako bubnjeve svirali Karlheinz Miklin Jr. i Howard Curtis a kontrabase Ewald Oberleitner i Hrvoje Kralj.

Na repeartoaru su bile autorske skladbe Charlieja Miklina, poput "To hear is to see" i "Patagonia", a Charlie Miklin je predstavio saksofon, a u nekim skladbama i flautu u potpuno novoj dimenziji - pomoću loopera i raznih pedala, on je stvorio bogatu zvučnu sliku u kojoj su se isprepletale harmonije i melodije, a sve to nošeno na čvrstoj melodijsko-ritmičkoj podlozi vrhunske dvostruke ritam sekcije. Miklinove skladbe su izuzetno atmosferične - pa su tako neke bile izuzetno smirenog, gotovo meditativnog karaktera, a druge su pak zaraznim grooveom mamile na ples. Iako saksofon u svim skladbama vodi glavnu riječ, našlo se tu dovoljno prostora za virtuozne solo dionice oba bubnjara i kontrabasista, a konačni rezultat jest vrhunski koncert za pamćenje, na kojem su odličnu svirku glazbenika posjetitelji nagradili dugim i bučnim aplauzom. Na samom kraju, publika je glazbenike dozvala na bis, na što je Miklin izveo skladbu u kojoj je istovremeno svirao dva saksofona.

Koncertnu večer otvorili su polaznici Ljetne jazz škole HGM-a koja se također održava u Grožnjanu, a mladi glazbenici su pokazali da itekako dobro barataju umijećem jazza te su izveli skladbe Waynea Shortera "Yes or no" i "Witch Hunt" te "Just in time" Franka Sinatre.

Festival Jazz is Back! BP u petak donosi "Evening for BP" - večer posvećenu pokretaču grožnjanskog festivala i škole Bošku Petroviću. Nastupit će sastav Jazz Continuo, koji čine Vid Jamnik, Primož Grašič, Mario Mavrin i Georgie Fame. Zadnji dan festivala, u subotu, na večeri "Jazz is Back Finale" nastupit će polaznici Ljetne jazz škole HGM-a. Svi koncerti počinju u 21.30 sati, a ulaz je besplatan. (Napisala i snimila Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter