Moćna jazz fešta uz obrade Francijevih pjesama


JazzIstra Orchestra nastavio je sa svojom, sada već možemo reći misijom, obrađivanja istarskih autora u jazz verziji pa je u nedjelju nastupio u dvorištu Povijesnog i pomorskog muzeja Istre na pulskom Kaštelu gdje su program ispunili jazz obradama pjesama legendarnog Francija Blaškovića.

Kao što su prošlih godina imali pomoć za vokalom, kada su nastupili Tamara Obrovac ili Ervin Baučić, koji se pokazao kao sjajan interpretator pjesama Atomskog skloništa, ovaj su put u prve redove stavili Albu Nacinovich. Ova se pjevačica pokazala kao pravi izbor za ovo jazzersko oživljavanje, odnosno reinterpretaciju Francijevih skladbi koje su same po sebi dovoljno životne.

Aplauzi publike

Alba Nacinovich je riječka vokalistica koja je diplomirala jazz pjevanje na konzervatoriju "Giuseppe Tartini" u Trstu i trenutno živi  u Londonu. Ona je mlada i puna energije, kao što je i ostatak sastava, a pritom ova talentirana cura voli glumiti i trudi se što više približiti duhu pjesama što nije lak zadatak. U tome joj pomaže vrsna ekipa jazzera predvođenih Brankom Sterpinom koji odlično funkcioniraju kada sviraju zajedno, ali poseban je gušt kada na red dođe neka solo točka. To je onda prava fešta, kao da svaki solist želi iz sebe izbaciti nešto što čuva u sebi specijalno za ovaj nastup. Slično je i s Albom Nacinovich koja se jako trudi da bi dala najbolje od sebe, a svi zajedno bivaju počašćeni aplauzima publike još za vrijeme izvođenja pojedinih numera. Ovako uživo sve to zvuči jako moćno te se vidi da Francijeve skladbe dobro funkcioniraju u jazz varijanti.

Aranžmani

Naravno, postavilo se pitanje što odabrati iz zbilja bogate Francijeve pjesmarice. Za preksinoćni koncert odabir je pao na "Io amo Amarcord" u aranžmanu Uglješe Novakovića koji je aranžirao i "Tobacco National", "E W gli Glembay" aranžirao je Branko Sterpin, za "Radio Merda" aranžman je napravio Jurica Prodan, "La Mula Jole" aranžirao je Luka Vrbanec, skladbu "Tromba Jerihonska" aranžirao je Zoran Majstorović, za "Mens sana in malvasia istriana" aranžman je napisao Robert Mikuljan, a "Addio Pola" izvedena je u aranžmanu Luke Žužića.

Spomenimo i da JazzIstra Orchestra čine alt saksofonisti Andreas Marinello i Luka Vrbanec, tenor saksofonisti Filippo Orefice i Jurica Prodan dok bariton saksofon svira Jovana Joka. Trubači su Darko Sedak-Benčić, Robert Mikuljan, Branko Sterpin i Roberto Bernaca, trombon sviraju Miron Hauser, Luka Žužić i

Zvonko Košak, gitarist je Zoran Majstorović, za klavijaturama je Leon Brenko, Ivar Roban-Križić svirao je električni bas i kontrabas dok se za bubnjevima našao Adriano Bernobić. (Mladen RADIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter