Mobiteli povecavaju rizik od raka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zracenje iz mobitela bi moglo izazvati rak, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja je uporabu mobitela sada stavila u kategoriju "karcinogene opasnosti" zajedno s olovom, ispušnim plinovima motora i kloroformom. Prije objave u utorak, WHO je uvjeravao korisnike da nikakvi štetni ucinci za zdravlje nisu utvrdeni.

Tim od 31 znanstvenika iz 14 zemalja, ukljucujuci SAD, donio je odluku nakon pregleda recenziranih studija o sigurnosti mobitela. Tim je pronašao dovoljno dokaza da kategorizira osobnu izloženost zracenju mobitela kao "vjerojatno kancerogenu za ljude", izvijestio je CNN. To znaci da do sada nije provedeno dovoljno dugorocnih studija da bi se jasno zakljucilo da je zracenje iz mobitela sigurno, ali ima dovoljno podataka koji pokazuju mogucu povezanost da bi potrošaci trebali biti upozoreni.

"Najveci problem koji imamo je u tome što znamo da za vecinu cimbenika iz okoliša treba nekoliko desetljeca izlaganja prije nego što stvarno vidimo posljedice", rekao je dr. Keith Black, predstojnik odjela neurologije u medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Angelesu. Vrsta zracenja koja dolazi iz mobitela naziva se neionizirajucim. To nije poput rengenskog zracenja, vec više kao zracenje mikrovalne pecnice niske snage, navodi CNN.

"Ono što mikrovalno zracenje cini, pojednostavljeno govoreci, slicno je onome što se dogada s hranom u mikrovalovima, u biti kuha se mozak. Dakle, osim što dovodi do razvoja raka i tumora, tu bi mogao biti cijeli niz drugih ucinaka kao što su funkcije kognitivne memorije, buduci da je memorija u temporalnom režnju mozga, gdje držimo naše mobitele", dodao je dr. Black.

Glasovi koji potrošace pozivaju na oprez u posljednjih su nekoliko godina postali glasniji. Europska agencija za okoliš (EEA) radila je pritisak za više istraživanja, navodeci da bi mobiteli mogli biti veliki javnozdravstveni rizik kao što su pušenje, azbest i olovni benzin.

Celnik uglednog Instituta za istraživanje raka na Sveucilištu u Pittsburghu poslao je dopis svim zaposlenicima pozivajuci ih da ogranice korištenje mobitela zbog moguceg rizika od raka. "Kada pogledate na razvoj raka, posebno raka mozga, treba dugo vremena da se razvije.

Mislim da je dobra ideja da se javnosti da neka vrsta upozorenja da dugorocno izlaganje zracenju iz mobitela bi moglo izazvati rak", izjavio je dr. Henry Lai, profesor istraživac na fakultetu bioinženjerstva Sveucilišta Washingtonu, koji proucava zracenje dulje od 30 godina.

Rezultati najvece medunarodne studije o mobitelima i raku, objavljene 2010., pokazali su da sudionici u istraživanju koji su koristili mobitele 10 ili više godina imaju udvostrucenu stopu glioma mozga, tipa tumora. Do danas, nije bilo dugorocne studije o ucincima uporabe mobitela medu djecom.

"Djecje lubanje i skalpovi su tanji. Dakle, zracenje može prodrijeti dublje u mozak djece i mladih. Njihove se stanice dijele bržim tempom, tako da utjecaj zracenja može biti puno veci", kazao je dr. Keith Black. Proizvodaci mnogih popularnih mobitela vec upozoravaju potrošace da drže svoj uredaj dalje od tijela.

Prirucnik za korisnike Appleova uredaja iPhone 4, kaže da "izloženost radijaciji ne prelazi smjernice americke savezne agencije FCC". "Pri uporabi iPhonea u blizini svog tijela za glasovne pozive ili za bežicni prijenos podataka preko mobilne mreže, držite iPhone najmanje 15 mm daleko od tijela", stoji u prirucniku. Blackberry Bold savjetuje korisnicima da, "drže uredaj najmanje 25mm od tijela kada uredaj emitira".


Podijeli: Facebook Twiter