Mobitel u vodi - popravite ga sami

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vaše racunalo ne želi se ukljuciti? Mobitel vam se smocio? Prolili ste kavu po laptopu? Nemojte odmah otpisati ove uredaje. Možete ih popraviti i sami, te tako uštedjeti nešto novca.

Ukoliko se po vašem laptopu prolila tekucina, ne ocajavajte. Kad tekucina dode u dodir s elektronikom, potrebno je samo brzo reagirati i odmah iskopcati prikljucak za bateriju kao i sve ostale kablove. Prvo treba nagnuti laptop da najveci dio tekucine izade istim smjerom kojim je ušao. Zatim valja odvojiti dio u koji je ušla tekucina. Ukoliko se voda prolila po tipkovnici, potrebno ju je odvojiti od laptopa kako bi se mogla osušiti. Ovih prvih par koraka mogu biti presudni u spašavanju osobnog racunala. Najjednostavnije je vlažne elektronicke dijelove nježno obrisati rucnikom i zatim pricekati neko vrijeme, najcešce par dana kako bi se dijelovi potpuno osušili. Umjesto korištenja fena za kosu, bolje je ostaviti racunalo u toploj prostoriji.

Ukoliko vaš mobitel završi na dnu kade, mora ili nedajbože wc školjke, još uvijek ga možete spasiti. I u ovom je slucaju potrebno što prije reagirati i brzo ga izvaditi iz vode. Najvažnije je odmah odvojiti bateriju i karticu. Ukoliko je mobitel bio u dodiru sa slanom vodom ili kloriranom vodom bazena, potrebno ga je isprati jer klor i sol mogu oštetiti elektronicke dijelove više nego obicna voda. Zatim ostavite mobitel nekoliko sati da se suši na suncu ili u toplom prostoru. I u ovom slucaju korištenje fena je nepoželjno jer previše topline takoder može izazvati štetu. Nakon toga uronite mobitel u posudu punu sirove riže i hermeticki zatvorite. Riža ce upiti vlagu i ubrzati proces ishlapljivanja. No, posudu je potrebno držati izvan direktnog suncevog svijetla kako bi se izbjegla kondenzacija. Ostavite mobitel u posudi par dana, a zatim ga izvadite i ukljucite te probajte nazvati odredeni broj. Ipak, ukoliko ne možete uspostaviti poziv, jednostavno nemate srece i vaš je mobitel vjerojatno uništen.

Rješenje postoji i ukoliko vam je otkazala baterija na iPodu. Sve se baterije tijekom vremena razgraduju, a one koje se nalaze u iPodu traju izmedu jedne i tri godine. Kada se ova baterija istroši u pravilu ju je potrebno zamijeniti u ovlaštenim mjestima za servis. No, možete je zamijeniti i sami. Prvo je iPod potrebno rastaviti slijedeci upute o uredaju koje se dobiju pri njegovoj kupnji. Isljucite iPod i pritisnite tipku "Hold". Uklještite obicnu vidicu kako biste odvojili metalni od plasticnog dijela. Oprezno odvojite metalni dio od zacelja te pomocu malog odvijaca podignite plasticnu kvacicu koja sadrži kabel baterije. Zatim oslobodite bateriju i zamijenite je. Prije nego ponovno ukljucite iPod, najprije napunite bateriju.

Ukoliko imate problema s kontaktom vašeg racunala pri njegovom ukljucivanju, cesto uzrok može biti necistoca ili prašina. Tijekom vremena, vaše racunalo skuplja prašinu koja može zaprijeciti rad ventilatora koji unutarnje dijelove racunala održavaju hladnima. Prvo je potrebno racunalo iskljuciti, kao i okolne kablove, osim onog kojim se racunalo napaja strujom. Držeci metalni dio kucišta racunala, polako izvucite i ovaj posljednji kabel. Zatim otvorite kucište i potražite necistocu te ju odstranite. Korisno je upotrijebiti cistac koji sadrži zrak pod tlakom kako bi se necistoca što bolje odstranila s prostora za ventilaciju. Nakon toga, sklopite kucište i možete ponovo ukljuciti racunalo. Kako biste izbjegli skupljanje prašine u vecim kolicinama, nemojte držati racunalo direktno na podu jer je on najcešci izvor prljavština. No, savjetuje se ovo cišcenje ponavljati svake godine, posebno ukoliko imate kucne ljubimce.

Jednako kao i racunalo, i vaš fotoaparat može skupiti prljavštinu ili prašinu. Na lece fotoaparata lako se skuplja prašina ili vlaga što može utjecati na kvalitetu slike. Prvo je potrebno lece ili LCD ekran obrisati cistom krpom. Posebnu pažnju posvetite cišcenju prljavština na lecama. U ovom slucaju nije poželjno koristiti cistac sa zrakom pod pritiskom vec cistace koji su posebno predvideni za cišcenje leca ili obicnu cijev kroz koju možete upuhivati zrak. Nakon cišcenja slikajte pokusnu sliku. Preporuca se ne izlagati fotoaparat naglim promjenama temperature jer to može izazvati kondenzaciju na lecama.


Podijeli: Facebook Twiter