Mobilni timovi spas za višak radnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog novonastale gospodarske situacije Zavod za zapošljavanje uvodi novu uslugu, takozvane mobilne timove u sklopu kojih ce savjetnici Zavoda odlaziti u poduzeca koja najave veca otpuštanja te im pomagati oko zbrinjavanja viška radnika. Ovi ce strucni timovi, sastavljeni od pravnika i psihologa, ljude s "lista za otpuštanje" uciti kako funkcionira lokalno tržište rada, pokušati iz njih izvuci sva znanja i vještine koje posjeduju te ih dodatno educirati, a sve da bi se što lakše prestrukturirali unutar postojece tvrtke ili pronašli novo zaposlenje.

Radi se zapravo o prevenciji ukljucivanja u evidenciju Zavoda. Medu prvim tvrtkama u koje ce takav tim pulskog Zavoda vjerojatno uci, prema još neslužbenim informacijama, jest pulska Fina.

Pulska podrucna služba HZZ-a mjesecima bilježi konstantno povecanje broja evidentiranih nezaposlenih osoba, a svakodnevno se na info-pult Zavoda prijavi pedesetak ljudi. Krajem rujna je tako bilo prijavljeno 5.914 nezaposlenih osoba, 530 više nego u kolovozu, a sve su istarske ispostave bilježile porast nezaposlenosti, od tri do cak 23 posto. U broju novoprijavljenih nezaposlenih prošlog je mjeseca prednjacio Porec.

Rast nezaposlenosti, smatraju strucnjaci, nastavit ce se i u vecem dijelu 2010. godine jer mnogim kompanijama tek predstoji restrukturiranje. Kako veli Irena Peruško, rukovoditeljica Odjela analitike, statistike i informatike te Odjela financija i racunovodstva pulskog Zavoda za zapošljavanje, istina je da svakodnevno bilježe veliki broj prijava, no s druge strane odreden broj ljudi još uvijek pronalazi posao.

Poslodavci ce dio radnika koje su zbog krize otpustili vratiti u radni odnos kad se gospodarska situacija popravi, vjeruje Peruško. Svoje procjene potkrepljuje podacima da se u rujnu na Zavod prijavilo 1.156 nezaposlenih, no istovremeno je 250 osoba pronašlo posao, dok su poslodavci prijavili potrebu za još 412 radnika.

Da situacija u gospodarstvu, barem u Istri, još nije alarmantna govori i podatak da broj otkaza uvjetovanih prestankom rada poduzeca ili poslodavca nije velik - prošlog je mjeseca otkaz zbog ovih razloga na Poluotoku dobilo "tek" sedam radnika. (B. PETROVIC)

VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter