Mobilni šalter: Registracija vozila na kućnom pragu

(Z. STRAHINJA)
(Z. STRAHINJA)

Izdavanje osobnih iskaznica i putovnica, uvjerenja, prijava i odjava u vašoj ulici ili kvartu! - mogla bi glasiti promidžbena kampanja za šaltersko vozilo Službe upravnih poslova MUP-a na prvoj turneji u Istarskoj županiji. Stoga ne čudi da su jučer u Fažani, u pješačkoj zoni kod općinskog sjedišta, djelatnice Policijske uprave istarske imale pune ruke posla. Već oko podneva, kada smo ih posjetili, radna im je evidencija, da tako kažemo, bila popunjena s 13 zahtjeva za osobne iskaznice, četiri za putovnice, tri za prijave boravka, dvije za promjene adrese, jedna za registraciju vozila… A odradile su tek polovicu uredovnog vremena.

- Nismo stale s poslom otkad smo došli. Puno nam ljudi dolazi, a tu smo od 9.30 do 14.30 sati. Posao se i ne razlikuje od onog na šalteru u zatvorenom, još nismo izašle iz kombija, kaže ljubazna službenica Indira Garibović. Uz nju je za drugim računalom Loredana Stepčić, a krim-tehničar Zlatko Kezele zadužen je za fotografije. Mercedesov kombi ima dva radna mjesta, zapravo šaltera, no u ovom mobilnom timu nalaze se još informatičarke Sanja Komparić Škorić i Renata Peruško te vozač Josip Ritoša. Računala u kombiju izravno su povezana sa sustavom MUP-a.

Pred kombijem u Fažani nije se dugo čekao red, a ni stranke nisu prolazile gnjavažu s parkiranjem u centru Pule pa su građanske obveze obavili puno lagodnije i bez stresa. No, kombi, kao sastavni dio projekta MUP-a i hrvatske Vlade, prvenstveno je namijenjen onima koji žive u slabo naseljenim područjima, teško pokretnim i invalidnim osobama ili osobama koje iz bilo kojeg razloga ne mogu doći do policijske postaje po dokumente. Do sada je mobilni šalter, koji već nekoliko mjeseci putuje Hrvatskom, izdao više od 500 dokumenata.

- Radimo sve što i na šalterima. Osobne iskaznice, putovnice, registracije vozila i drugo. Sve ono što na šalteru možete dobiti za jedan dan, poput uvjerenja o prebivalištu ili vlasništvu nad vozilom i slično, to i ovdje učinimo odmah. Za preuzimanje osobnih dokumenata stranke se moraju za 20 dana javiti na šalter u Puli, kaže Stepčić.

Takve je upute - da dokumente podigne za 20 dana u Puli - dobio i Anastas Drdanoski koji je jutro u Fažani iskoristio za predaju zahtjeva za produženje osobne iskaznice i za izdavanje nove putovnice.
- Ovo je super. Pročitao sam u Glasu Istre i odlučio u Fažani napraviti dokumente. Sve što se moglo napraviti u Puli, sada sam učinio ovdje. Nisam se nadao da će ići tako brzo, same pohvale policiji za ovo, kaže Drdanoski. (Zvjezdan STRAHINJA)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter