Mobilni operateri u srpnju podižu cijene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlog tjedna najavljen novi namet mobilnim operaterima, a radi spašavanja državnog proračuna, dobio je nastavak priče u vidu odluke telekoma da taj trošak prevale na teret njihovih korisnika. To je potvrđeno iz VIPneta, a iz Tele2 pojašnjeno je da će povećati cijene usluga između 10 i 15 posto. Hrvatski Telekom očito je bio bolje pripremljen na taj potez Vlade pa su njihovi korisnici već tijekom vikenda mogli doznati kako će se to odraziti na njihove kućne financije.

Kad su u pitanju pretplatnici, HT najavljuje više cijene od 10. srpnja, i to na način da će na svakom računu navesti novi trošak u iznosu od deset kuna - naknadu za pristup mobilnoj mreži. Međutim, zbog takve odluke operateri moraju omogućiti pretplatnicima raskid pretplatničkog ugovora bez penala. Iz HT-a najavljuju da će to omogućiti u svim T-Centrima od 1. do 30. lipnja. To je značajna pogodnost na kojoj će profitirati svi oni koji su vrlo jeftino kupili skupe uređaje, ali su se obvezali plaćati skupe tarife.

No, ta pogodnost neće biti od velike koristi onima koji su se uz tarifu obvezali plaćati nekakav dodatan trošak, a što je samo drugi naziv za otplatu uređaja na rate. Njima će ostati ta financijska obveza, ali budući da će moći raskinuti pretplatnički ugovor, znači da će trošak tarife moći sniziti.

U razgovoru s djelatnicima službe za korisnike HT-a doznali smo da će od 10. srpnja bonove prodavati deset posto skuplje. Točnije, bon od 100 kuna prodavat će za 110 kuna. Međutim, korisnici će na račun dobiti samo 100 kuna, a ne onoliko koliko ga plate. Pretpostavlja se da će operateri zadržati mogućnost dodjele dodatnih deset posto na račun ako se bon kupi putem odabranih kanala prodaje, a što nije kupnja u kiosku ili u trgovini. Na taj način će se bonašima kompenzirati negativan utjecaj viših cijena bonova. (P. GREGOROVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter