Mobilni operateri nastavljaju placati 6% poreza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je na sjednici u cetvrtak prihvatila prijedlog zakona po kojem mobilni operateri moraju nastaviti placati nakanadu od šest posto na usluge u mobilnoj telefoniji do 1. srpnja 2013., kada bi Hrvatska trebala uci u EU.

- U kriznim vremenima potrebna je jaca solidarnost, a mobilni operateri i u krizi ostvaruju ogromne profite. No, glavni motiv za produljenje placanja posebnog poreza nije fiskalni, nego socijalni i razvojni da bi se operatere potaklo da više ulažu u infrastrukturu i smanje cijene mobilne telefonije koje su medu najvišima u Europi, izjavio je premijer Zoran Milanovic.

Osim toga, za visoke profite telekom kompanija zaslužna je i kvalitetna infrastruktura koja je izgradena kroz protekla desetljeca, kao i poslovni ambijent koji su naslijedili, dodao je Milanovic.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic napomenuo je da ce naknadom država dobiti 300 milijuna kuna godišnje, koliko bi, primjerice, bilo dovoljno za zadržavanje 20.000 radnih mjesta u tekstilnoj industriji, koja su izgubljena u zadnje tri godine.

Osim toga, te kompanije, ciji se ukupni godišnji prihodi krecu izmedu 13 i 15 milijardi kuna, nisu kod nas htjele primijeniti odluku Europske komisije o ujednacavanju roaminga na razini tri do cetiri puta nižoj od hrvatske, vec na roamingu ostvaruju ekstraprofite.

Cacic je upozorio da u EU-u telekom kompanije s bitno nižim profitom prosjecno ulažu 100 eura po glavi stanovnika, a u Hrvatskoj, gdje je znatno viši profit, prosjecno ulaganje iznosi 55 eura po stanovniku.

Dodao je da ni Vlada nije bez grijeha zbog zaostajanja u investicijama te ustvrdio da suglasnost za investicije na nacionalnim mrežama, radi ubrzanja procesa, mora davati država umjesto opcina, gradova i županija.

- Ocekujem ozbiljne razgovore s telekom kompanijama, rekao je. U investicijskom programu bit ce osigurano oslobadanje od poreza na investiranu dobit i proporcionalno smanjenje poreznog opterecenja, najavio je Cacic.

Ministar financija Slavko Linic ustvrdio je da su operateri svjesni da se u Hrvatskoj nije dovoljno ulagalo pa su uputili Vladi prijedloge da putem HAKOM-a objavi natjecaj za koncesije na radiofrekvencijama spektra digitalne dividende.

- Naknade od tih koncesija mogle bi biti negdje u visini tih šest posto posebnog poreza, kazao je Linic.

Takoder su voljni obvezati se na investicije koje su dosad bile potpuno zapuštene, i to posebno u optickom kabliranju, gdje ima prostora za ulaganja od 4,5 milijardi eura.


Podijeli: Facebook Twiter