Mobyclean oduševio Britance

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Marina Crnac, diplomirana ekonomistica iz Medulina, patentirala je vlažne maramice za cišcenje mobitela koje su na nedavnom sajmu inovacija u Londonu oduševile Britance.

- Bila sam iznenadena njihovom reakcijom jer su puno otvoreniji za inovacije od nas. Ovdje se preznojiš dok sve odradiš. Zainteresirani su bili podjednako i muškarci i žene, a zanimljivo je da su primijetili da im je mobitel necist tek kad su ugledali maramice, prica nam 32-godišnja Marina kojoj su maramice prva inovacija u životu.

Kaže da je do ideje došla još 2006. jer joj je kao tipicnoj ženi mobitel uvijek bio zamazan od šminke ili pudera pa joj je palo na pamet da osmisli maramice koje bi brzo riješile problem zamrljanog mobitela.



- Htjela sam instant rješenje cistoce za mobitel, a sve ostale vlažne maramice su ostavljale fleke, dugo bile mokre i nisam bila zadovoljna. Bacila sam se na guglanje da vidim ima li na svijetu vec slican proizvod, no jedino slicno što sam našla bile su maramice za telefon. Narucila sam ih i uvidjela da su premokre ta da slušalica dugo ostaje vlažna te da imaju neugodan miris. Znajuci što želim u jednom zagrebackom laboratoriju sam dogovorila izradu otopine od koje ce mobitel biti dezinficiran u roku sekunde. Nije škodljiva za kožu i prošla je sve ateste, objašnjava Marina.

Maramice je u suradnji s jednom zadarskom tvrtkom pocela proizvoditi 2008. godine kad je potpisala i ugovor s T-mobileom. Sad, nakon dvije godine, cilj joj je da maramice pronadu put do kupaca na policama trgovina te da patent ostane u Hrvatskoj. U cijeloj prici najteže je pronaci kupca, kaže, no dodatno joj je bio otežan posao patentiranja jer je sve odradivala sama.

- Svima bih preporucila udrugu inovatora kao prvi korak jer je preko njih sve lakše. Osim toga, preko udruge se odlazi i na sajmove pa sam na zagrebackom sajmu "Arca" osvojila srebrnu plaketu za inovaciju, kaže Marina.

Veliku podršku u svom poslovnom pothvatu imala je od muža Ivice koji joj je odmah rekao da je ideja dobra. Digla je kredit na 20 tisuca kuna da projekt krene i novac se, na srecu, vec uspio vratiti. Preko 60 tisuca maramica podijelio je T-mobile, a još 20-tak tisuca podijeljeno je na pulskom filmskom festivalu.

U prodaji ce pet komada maramica koštati oko 15 kuna, pretpostavlja Marina, ali kad proširi tržište cijena ce vjerojatno biti i niža.

Pokazuje nam efekt maramica na svom mobitelu i on je uistinu nakon sekunde blještavo cist i suh.

- Napravljene su i neke studije koje ukazuju na velik broj bakterija koje prelaze s mobitela na lice. Ruke, koje peremo tijekom dana, rjede su na našem licu nego mobitel. Maramice sam nazvala Mobyclean, a osnovala sam i tvrtku M.presencia jer sam ostala bez posla i maramice su na kraju ispale dobar potez s kojim mogu zaradivati. Nisam na birou, sama sam svoj sponzor i sve odradujem sama, kaže Marina.

Na londonskom sajmu sudjelovala je uz 11 inovatora iz Hrvatske. Zanimljivo je da unatoc zamolbi Opcini Medulin za financiranjem kotizacije od cetiri tisuce kuna nije dobila ni lipe, iako na proizvodu stoji medulinska adresa koju je vidjelo nekoliko stotina posjetitelja u Londonu. Slijedi sajam u Nürnbergu na kojem Marini želimo još jedno zlato.


Podijeli: Facebook Twiter