MO Veli Vrh: Dogovor ili novi izbori?

Građani Velog Vrha još nemaju svoj mjesni odbor
Građani Velog Vrha još nemaju svoj mjesni odbor

Od 16 mjesnih odbora na području Grada Pule samo MO Veli Vrh još uvijek nije konstituiran, mada je prošlo više od dva mjeseca od objave službenih rezultata izbora. Sve dok se to ne promijeni, stanovnici Velog Vrha su zakinuti za taj oblik neposrednog sudjelovanja u odlučivanju o pitanjima koja se tiču njihovog svakodnevnog života. U Gradu smo, stoga, pitali postoji li zakonski rok za konstituiranje MO-a i što slijedi ukoliko se to ne dogodi.

Suzdržani HDZ

Odgovorili su nam da je konstituirajuću sjednicu Vijeća MO-a gradonačelnik dužan sazvati u roku od 30 dana od objave izbornih rezultata, što je i učinio. Sjednica je održana 15. veljače, ali na njoj potrebnu većinu za izbor predsjednika nije dobio ni jedan od predloženih kandidata. Kandidati su bili dosadašnji predsjednik Marino Drandić, nositelj kandidacijske liste grupe birača MO-a Veli Vrh, te Cinzia Počeko Kranjec, nositeljica koalicijske liste "Za Pulu - Forza Pola" IDS-a, HNS-a, ISU-a, Zelenog saveza - Zelenih, Istarskih liberala i BDSH-a. Obje liste u Vijeću imaju po četiri člana, a jezičac na vagi, HDZ-ova predstavnica Katica Cvek, tom je prigodom bila suzdržana.

"U cilju sprječavanja novih izbora, koji rezultiraju dodatnim troškovima za gradski proračun, izabrani će članovi Vijeća ponovno biti pozvani na konstituirajuću sjednicu tijekom svibnja", istaknuli su iz gradskog Odsjeka za informiranje.

Predstavnike spomenutih dviju listi pitali smo hoće li ponovno imati svoje kandidate za predsjednika, je li moguć dogovor s drugim opcijama te kakav je njihov stav o mogućim novim izborima.

- Naša će lista imati svoje kandidate za predsjednika i potpredsjednika Vijeća. Na prvoj regularnoj sjednici predložit ćemo i predsjednike savjeta za pojedine djelatnosti, koji će biti formirani u okviru rada Mjesnog odbora, i to s obzirom na struku pojedinog člana Vijeća. Moguć je dogovor oko rada MO-a na dobrobit mještana Velog Vrha ukoliko stranački kandidati podrže kandidacijsku listu grupe birača, na čelu s predsjednikom i potpredsjednikom s kandidacijske liste. Naša je lista nezavisna. To su mladi ljudi neopterećeni politikom, koji su u prošlom mandatu doprinijeli svome kraju, a to žele učiniti i u ovom mandatu. Ukoliko su nužni novi izbori, naša će lista biti spremna opet izaći sa svojim planom i programom, odgovorili su nam iz kandidacijske liste grupe birača nositelja Marina Drandića.

Ponuđena suradnja

Što se ponovnog sazivanja konstituirajuće sjednice tiče, napomenuli su da je, prema Osnovama pravila mjesnih odbora, koje je donijelo Gradsko vijeće, to trebalo učiniti 30 dana od prve sjednice. U spomenutom dokumentu nije propisano što slijedi kad rok od 30 dana nije ispoštovan.

Cinzia Počeko Kranjec istaknula je da je njihova koalicija osvojila najviše glasova, ali isti broj mandata kao drugoplasirana opcija, što nije omogućilo konstituiranje Vijeća, jer nitko nije dobio većinu za izbor predsjednika.

- Smatramo da mještani Velog Vrha ne smiju ispaštati zbog nepostizanja dogovora između izabranih predstavnika u Vijeću. Upravo iz tog razloga ponudili smo suradnju nezavisnoj listi. Posebno želim istaknuti da djelovanje u MO-u vidimo kao servis koji služi na dobrobit naše zajednice. Nismo opterećeni funkcijama, što smo i pokazali ponudivši drugoplasiranoj opciji da u drugoj polovici četverogodišnjeg mandata njihov kandidat obnaša dužnost predsjednika Vijeća, a kandidat naše koalicije dužnost potpredsjednika, dok bi u prvoj polovici to bilo obrnuto. Vjerujem da će se dogovor postići do svibnja i tako izbjeći scenarij ponovljenih izbora, koji predstavljaju apsolutno nepotreban trošak. IDS će u daljnje razgovore s predstavnicima izabranih lista ići u dobroj vjeri, jer naš prioritet je da konačno počnemo raditi na realizaciji našeg programa za Veli Vrh, poručila je Počeko.

Katicu Cvek smo pitali kakav će biti njen stav na novoj konstituirajućoj sjednici, hoće li ponovno biti suzdržana prilikom izbora predsjednika te što misli o mogućnosti ponavljanja izbora.

- Na izborima sam izabrana za vijećnicu s ciljem preuzimanja dijela odgovornosti za naše naselje. No, kako nije došlo do dogovora oko preuzimanja odgovornosti od stane ostalih izabranih vijećnika, nije konstituiran MO. Učinit ću sve da MO bude konstituiran, a ukoliko ne dođe do dogovora, moguće je ponavljanje izbora, odgovorila je Cvek. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter