WMO: Rekordna koncentracija stakleničkih plinova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koncentracija stakleničkih plinova  dosegla je 2015. rekordnu razinu, s prosječnom globalnom koncentracijom ugljičnog dioksida u atmosferi od 400,0 čestica na milijun (ppm), objavila je u ponedjeljak UN-ova Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Ta količina ugljičnog dioksida u atmosferi je 44 posto iznad razine u predindustrijskom razdoblju, pojašnjava WMO i ističe da je time promjena klime ušla u novu fazu i mogla bi potrajati generacijama, čak ako vlade i ulože ozbiljne napore u obuzdavanju globalnog zatopljenja.

"Godina 2015. najavila je novu eru optimizma glede pitanja klimatskih promjena donošenjem globalnog Pariškog sporazuma o klimi. Ali, 2015. ući u povijest i kao prijelomna godina koja nas je uvela u novu eru realnosti po pitanju promjene klime s rekordno visokom koncentracijom stakleničkih plinova", ističe WMO u priopćenju.

"Ugljični dioksid je i prije znao doseći razinu od 400 ppm na nekim mjestima ili tijekom nekih mjeseci, ali nikada prije nije zabilježena prosječna globalna razina od 400 ppm za cijelu godinu", upozorava WMO.

Agencija navodi da se trend rasta nastavlja i u 2016. te da će se plinovi i dalje gomilati u atmosferi sve dok znanstvenici ne razviju nove tehnologije za "izvlačenje" ugljika iz atmosfere. Globalno zatopljenje uzrokovano ljudskim djelovanjem glavni je krivac ekstremnih vremenskih nepogoda - toplinskih udara, suša, poplava.

"Pravi slon u staklani je ugljični dioksid, koji u atmosferi ostaje tisuće godina", kazao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

Prema predviđanjima stručnjaka, koncentracija CO2 će ostati iznad 400 ppm za cijelu 2016. i neće pasti ispod te razine u nadolazećim generacijama. Znanstvenici UN-a smatraju da su koncentracije CO2, metana i dušičnog dioksida najveće u posljednjih najmanje 800.000 godina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter