MO protiv koncesije za Stoju i Valkane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Vijece Mjesnog odbora Stoja protivi se prijedlozima odluka o donošenju plana davanja koncesija za 2011. i srednjorocnog plana 2011. - 2013. godine za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na kupalištima Stoja i Valkane, oba za svega 85.860 kuna godišnje, koje je gradonacelnik Boris Miletic uputio Gradskom vijecu na usvajanje na sjednici zakazanoj za srijedu 15. prosinca", stoji u dopisu koji je Vijece Mjesnog odbora Stoja uputilo javnosti nakon svoje sjednice od 10. prosinca.

Pritom govore o odluci kojom se kupališta Stoja i Valkane planiraju dati u koncesiju za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na 15 godina. Vijece je u obrazloženju predložilo da se takvi prijedlozi povuku dok se u primjerenom postupku ne utvrde uvjeti, i to ne samo financijski, pod kojima ce se koncesije odobravati.

Smatraju da je upucivanjem takvog akta na Vijece, bez konzultacija s MO-om Stoja, gradska uprava obmanula gradane i posebno 583 potpisnika peticije iz 2008. godine i pogazila vlastita obecanja o uvažavanju mišljenja gradana. Tu je peticiju, kako podsjecaju, Vijece Mjesnog odbora odaslalo Gradu sredinom prosinca 2008. godine kada su reagirali na potragu Grada za novim zakupcima kupališta Valkane.

I tada su ustvrdili da bi se kupalište Valkane trebalo izuzeti od davanja u zakup i predati na upravljanje nekome od gradskih poduzeca, a nikako privatnim zakupcima kojima nije u interesu kvaliteta usluga na kupalištima vec samo profit.

Iako su iz Grada odgovorili da uvažavaju mišljenje gradana i da ce razmotriti njihov zahtjev i sigurno se konzultirati sa stanovništvom i poslušati njihove želje, cinjenica je, tvrde sada u Vijecu MO-a, da je Grad u hitnoj i potpuno netransparentnoj proceduri uputio na usvajanje prijedlog odluke o davanju koncesije i pogazio svoja obecanja i volju gradana.

Na sjednici Savjeta za mjesnu samoupravu održanoj 8. prosinca na upit što ce biti s Valkanama, resorni procelnik Damir Prhat odgovorio je tek da idu u koncesiju, o cemu nije obaviješten MO Stoja.



"Svjesni smo moguceg alibija gradskih vlasti da se ovim odlukama 'samo' usvajaju planovi davanja koncesija i da to ne iskljucuje mogucnost da koncesije dobije i neka od gradskih tvrtki, ali nas nacin pripreme ove odluke i recentno iskustvo sa zakupcem na Valkanama, koji je dozvoljenih 12 kvadrata bez ikakvih sankcija bespravno proširio, upozorava da je moguce da Grad u postupku izdavanja koncesija pogoduje odredenim privatnim interesima nauštrb gradana.

Teško se oteti dojmu da ce gradske tvrtke, ukoliko se uopce prijave za koncesiju, dati slabiju ponudu od primjerice onih kojima je, kako je u medijima objavljeno, interes da otvore lanac beach barova po pulskim uvalama i stvore nove centre nocne zabave i/ili onih koji u još vecem zakupu na Valkanama bespravno grade", piše na kraju dopisa Vijeca MO-a, koji je potpisala Marija Langer kao predsjednica tog tijela.

Dopisom se u konacnici traži da vijecnici odbiju predložene odluke te da u svim fazama odredivanja uvjeta i donošenja odluke o eventualnom buducem koncesionaru aktivno budu ukljuceni mještani Stoje i njihovi predstavnici u MO-u. U protivnom, zakljucuje Vijece MO-a, zadržavaju pravo sumnjati u prokoruptivno ponašanje gradskih vlasti i poduzeti sve što je u njihovoj moci da zaštite interes gradana.

Procelnika za komunalni sustav i imovinu Damira Prhata upitali smo za komentar ovog dopisa.

"Ovakav tekst krajnje je uvredljiv i doista to ne bih ocekivao od gospode Langer, ali svakako mogu zakljuciti da je rezultat i nekih njenih privatnih razloga. Cinjenica je da je tijekom sjednice Savjeta za mjesnu samoupravu prošle srijede izrazila nezadovoljstvo jer se ta tocka nalazi na dnevnom redu Gradskog vijeca i da se o tome uopce raspravlja. No, s druge strane, zaboravlja da je Grad Pula rješavao i dosad sve probleme na tim kupalištima sukladno zakonu, pocevši od procedure za utvrdivanje granica pomorskog dobra što je bio preduvjet da bi uopce mogli raspolagati tim kupalištima.

Osim toga, riješili smo dugogodišnji spor s Opcinskim državnim odvjetništvom za upis vlasništva na kupalištu Stoja gdje se Grad ipak upisao kao vlasnik. To je i bilo logicno, jer jedino suncalište ulazi tlocrtno unutar pomorskog dobra što je i bila osnova zahtjeva države da se eventualno korisnicki upiše, ali je na kraju, eto, vlasnik Grad", kaže procelnik Prhat.



Pojašnjava da je odraden i iduci korak koji je nalagao zakon, a to je dobivanje nadležnosti za izdavanje koncesije na pomorskom dobru od Skupštine Istarske županije. Taj su dokument dobili 3. prosinca, a s obzirom na to da su ga i predvidali, imali su vec pripremljene ove odluke o srednjorocnoj koncesiji.

"Grad Pula poštuje zakonske procedure i vodi proces na zakonskim temeljima što ce ciniti i ubuduce. Stoga cemo imenovati strucno Povjerenstvo za davanje koncesije i o tome obavijestiti Ministarstvo financija. O tome tko ce i na koji nacin gospodariti kupalištima, nismo još razmišljali. Ono što smo još ucinili bilo je da smo angažirali IGH za strucnu ekspertizu stanja gradevina da znamo što nam je i na koji nacin ciniti, jer se na tim kupalištima nalaze i kulturna dobra koja ce zahtijevati dodatne mjere zaštite.

U svakom slucaju, želimo da kupališta budu uredena na zadovoljstvo svih gradana Pule, a to ce zahtijevati ulaganje znacajnih sredstava. I u tom pravcu idu naše aktivnosti, a iznosi li doista sumnje u nekakvu korupciju, tada gospodu Langer doista može biti sram", rezimirao je procelnik Prhat.


Podijeli: Facebook Twiter