Mnogo mrtvih u novim sukobima u istočnoj Ukrajini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 150 proruskih separatista i dva ukrajinska vojnika ubijena su u žestokim sukobima u istočnoj Ukrajini, priopćila je u petak vlada.

Vojska je gađala šest položaja separatista i okružila je grad Nikolajevku, rekao je glasnogovornik protuterostičke postrojbe u Kijevu. Četiri vojnika su ozlijeđena, kazao je.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko naredio je okončanje primirja u ponedjeljak i nastavljeno je bombardiranje Luhanska i Donjecka. Separatisti u dvije samoproglašene "narodne republike" nadaju se dodatnoj vojnoj potpori Moskve.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Pavel Klimkin sastao se s ministrima vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Rusije u srijedu u Berlinu i dogovorili su se da će započeti razgovore do subote o novom primirju između Kijeva i proruskih pobunjenika.

Međutim, Porošenko je rekao potpredsjedniku Joeu Bidenu u telefonskom razgovoru u četvrtak da će novo primirje biti moguće samo ako obje strane budu predane poštivanju sporazuma.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay pozvala je vladine snage i separatiste da poštede civile u istočnoj Ukrajini.

Pillay je rekla da je posebice zabrinuta zbog toga što je čelnik samoproglašene Narodne republike Donjeck proglasio žene i djecu opravdanim metama.

- Takvo poticanje na nasilje je za svaku osudu i to je jasno kršenje međunarodnog zakona o ljudskim pravima, kazala je ona u Ženevi te dodala da je među posljednjim žrtvama bila i petogodišnja djevojčica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter