Mnogo je učinjeno na podizanju životnog standarda građana

Dobitnici ovogodišnjih priznanja
Dobitnici ovogodišnjih priznanja

Dan Grada Buje od osamostaljenja Hrvatske slavi se na blagdan Male Gospe, pa je tim povodom, uz ostale sadržaje, održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Predsjednik Gradskog vijeća Fabrizio Vižintin pozdravio je vijećnike, predstavnike istarskih gradova i općina, udruga, institucija i druge brojne goste. Gradonačelnik Buja Edi Andreašić je, rezimirajući aktivnosti i poslove u proteklih godinu dana, naglasio da je učinjeno dosta na podizanju ukupnog životnog standarda građana, ali i da je planova bilo mnogo više. Za njihovu realizaciju, rekao je, bilo je potrebno i više složnosti i suradnje, ali da mnogo toga ovisi o drugima, pa su mogućnosti lokalne samouprave limitirane.

Izgradnja poslovne zone u Mazuriji

- Svakako najvažnija investicija za razvoj gospodarstva je izgradnja poslovne zone opće namjene u Mazuriji. U fazi smo pripreme projektne dokumentacije za prometne koridore unutar zone. Iako ta zona neće još biti gotova, siguran sam da će njenim otvaranjem biti ispunjena sva naša očekivanja, rekao je Andreašić navodeći niz poslova u popratni video prilog. Uz ostalo, spomenuti su poslovi na revitalizaciji starogradske jezgre, uređenju dječjih igrališta, izgrađeni su kanalizacijski sustavi u naseljima Monte Baster, Stancija Rossa, Kruj, te u Kršetama. Ulažu se sredstva u sanaciju starih školskih objekata, uređivana su groblja, trasa Parenzane, uređuje se kaštel Rota u Momjanu, starogradska jezgra i drugo. Mnogo je važnih projekata u pripremi za naredno razdoblje, dodao je Andrešić koji je nagovijestio da se neće kandidirati za novi gradonačelnički mandat.

Građanima Buja Dan Grada čestitali su istarski župan Valter Flego, te ministar turizma Anton Kliman. Župan Valter Flego je uz čestitke naglasio da su rezultati plod zajedništva, kao odgovora na sve probleme i teškoće. Borit ćemo se za decentralizaciju, dodao je i čestitao građanima Buja na dosadašnjim rezultatima.

Župniku nagrada za životno djelo

- I bujski rezultati primjer su kako treba odgovoriti na trenutnu situaciju. Dio je to uspjeha Istre u cjelini, Istre koja prednjači u turizmu. Istra bilježi najbolje rezultate od osamostaljenja Hrvatske, trideset posto turističkog prometa odvija se u Istri, u čemu je dio i vaših rezultata. Istina, vi ne možete biti Rovinj, ali imate dobre mogućnosti za razvoj kontinentalnog turizma u čemu imate potporu i našeg ministarstva, kao i za druge projekte koje pokrećete. Dobri ukupni naši rezultati plod su i dobre suradnje među strankama, za dobrobit svih građana Istre. Veselim se vašim novim uspjesima, poručio je ministar Kliman iskazujući zadovoljstvo učinjenim na bujskom području.

Dodijeljena su ovogodišnja priznanja Grada Buja. Najveće priznanje, nagradu za životno djelo, dobio je bujski župnik don Mladen Juvenal Milohanić koji je u Bujama već 31 godinu, za dugogodišnji rad i predanost, te za prikupljanje arhivske građe i promicanje glagoljice kao kulturne baštine. Plaketu Grada Buja dobilo je poduzeće Bujska pivovara za ulaganje u poslovanje i promoviranje grada kroz korištenje imena bujskog zaštitnika svetog Servula u imenu svog brenda. Isto priznanje dobio je i Agroturizam Radešić za razvoj ugostiteljske djelatnosti i tradicijske gastro ponude. Za uspješan pedagoški rad promicanje likovne kulture i vizualne umjetnosti, Medalju Grada Buje dobila je profesorica likovne kulture Nataša Bezić. Za izuzetne rezultate na širenju i zaštiti talijanskog jezika i istrovenetskog narječja Pohvalnicu Grada dobila je kulturno-umjetnička skupina Talijanske srednje škole Buje.

Nagrađeni učenici

Pohvalnice Grada Buje dobili su Franka Šepić za dugogodišnju aktivnost u udruzi umirovljenika i sudjelovanje u raznih humanitarnih akcijama, Valter Turčnović za doprinos očuvanju tradicijskih običaja i prikaz nekadašnjeg života što kroz knjigu prenosi mlađim generacijama, te Barbara Goleš za aktivizam i volonterstvo, posebno u radu s djecom s posebnim potrebama. 

Na sjednici su predstavljeni najbolji učenici koje je gradonačelnik posebno nagradio za odličan uspjeh i rezultate u sportskim i drugim aktivnostima. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter