Mnogi žele na ekonomiju, ali ce teško do posla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveci broj maturanata koji trenutno pišu državnu maturu nada se da ce im dobivene ocjene biti dovoljne za upis na Ekonomski fakultet u Zagrebu. Upravo ovaj fakultet, naime, drži prve pozicije po broju prijava za upis iz Središnjeg prijavnog sustava kojim se potencijali brucoši prijavljuju na državnu maturu i na željene studije. Poslovna ekonomija priskrbila je 4.285 prijava, a studij ekonomije 3.429.

Istovremeno na ovim studijima ima slobodnih mjesta za 680, od toga svega 60 redovnih studenata, a ekonomija je ocijenjena kao zanimanje s kojim se teško nalazi posao jer je ekonomista previše te se ne preporuca brucošima.

To ocito ni ove godine nije sprijecilo maturante da medu deset studija, koliko ih imaju pravo maksimalno prijaviti, najcešce biraju ekonomiju.

Situacija je identicna i na drugim sveucilištima pa je tako i medu studijima na Sveucilištu Jurja Dobrile u Puli najprivlacnija poslovna ekonomija, na koju se prijavilo 520 osoba. Istina, vecini pulska ekonomija nije prvi izbor jer bi radije na studij u Zagreb.

Prvih deset studija s najviše prijava su sa zagrebackih fakulteta - treci je po traženosti strucni studij fizioterapije, za koji su pristigle 3.072 prijave, a cetvrti i peti su studiji politologije i novinarstva na Fakultetu politickih znanosti, gdje se prijavilo 2.825, odnosno 2.638 potencijalnih brucoša. Pravo, koje je takoder jedno od suficitarnih zanimanja, našlo se na petom mjestu s 2.516 prijava. Slijede studij gradevinarstva s 2.490 prijava, elektrotehnike i racunarstva 2.476, dok je studij strojarstva medu svojih deset izabranih fakulteta stavio 2.241 maturant. Na Filozofskom fakultetu primat drži anglistika, koja je medu favoritima za 1.829 studenata.

Na Sveucilištu Jurja Dobrile u Puli medu favoritima, nakon poslovne ekonomije, su kultura i turizam s 393 prijave te strucni studij predškolskog odgoja s tri manje. Rijec je takoder o slabo traženom zanimanju, no usprkos tome i dalje privlacnom brucošima. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter