Mnogi turisti ne znaju za Arenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bolja promocija Arene pomoci ce njenoj vecoj posjecenosti, smatra ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo te je stoga vec zapoceo s planovima za promidžbu amfiteatra u sljedecoj ljetnoj sezoni u suradnji s predstavnicima pulske Turisticke zajednice.

- Ideja je da treba raditi na žešcoj promidžbi amfiteatra i drugih spomenika Pule. Naime, pokazalo se da ljudi koji dolaze kao turisti u druge gradove Istre uopce ne znaju za Arenu. U suradnji s Turistickom zajednicom napravit cemo jumbo-plakate i turisticke prospekte da bismo informirali turiste, navodi Komšo te istice da je od 1. sijecnja do 18. kolovoza Arenu posjetila 221 tisuca ljudi. Dodaje da je u planu i izrada nove web stranice muzeja o cemu se, takoder, pregovara, a kroz koju ce se prezentirati rad Arheološkog muzeja Istre te kulturne znamenitosti o kojima muzej skrbi.

Komšo smatra da bi se u Areni, uz postojece, mogle organizirati razne manje manifestacije poput koncerata klasike, ali i koncerti mladih pulskih glazbenika, primjerice jazz koncerti. Takva bi se dogadanja, navodi on, mogla organizirati i u galerijskom prostoru u kojem se nalazi stalna postava izložbe amfora te vinarstva i maslinarstva u antici.

- Planiramo organizirati i gladijatorske borbe slicne onima koje pulska Turisticka zajednica radi u sklopu Dana antike. No, taj je dogadaj u drugoj polovini svibnja i Turisticka zajednica ga odlicno organizira, ali to je u predsezoni, a više takvih manifestacija treba u sezoni, kaže Komšo dodajuci da kao dio Medunarodnog dana muzeja u suradnji s djecjim vrticima planiraju organizirati rimske igre u amfiteatru. Razmišlja se i o info-plocama u Areni na kojima bi se navodile detaljne informacije o specificnostima tog spomenika.

- Želimo obogatiti ponudu kroz interakciju s posjetiteljima da osjete duh prošlosti. Arena je zanimljiva i svako obogacivanje njenih sadržaja može biti samo korak naprijed. Pula ima mnogo raznih pricica koje su neiskorištene i treba oživjeti tritisucljetnu povijest grada. U odnosu na druge gradove, pulska Arena je specificna jer ima dobro sacuvan vanjski plašt, dok gledalište nije sacuvano i obnovljeno je tridesetih godina. Naša Arena je šesta po ocuvanosti i velika je pa je stoga treba pametno iskoristiti da se dogadaji u njoj ne rasplinu u tom ogromnom prostoru, rekao je Komšo.

U Puli je potrebno, prema njegovim rijecima, napraviti projekt po uzoru na Umag koji ima manifestaciju "Sepomaia Viva", oživljena povijest.

- Postoje nove ideje za stvaranje novog brenda, da Arena bude prepoznatljiva u Puli kao biseru starom tri tisuce godina. No, naša povijest je duga pa možemo poceti od Šandalje i vremena sakupljaca. Treba se povezati i s Kaštelom, oživjeti vrijeme Austro-Ugarske jer je to vrijeme lagano zaboravljeno. Arena je poznata kao kulturni spomenik, ali Pula ima i Malo rimsko kazalište, gradske zidine, Dvojna i Herkulova vrata koja, takoder, treba valorizirati. Arena mora biti motor pokretac kojim cemo se promovirati, a trebaju je pratiti i ostali spomenici, zakljucio je Komšo.


Podijeli: Facebook Twiter