Mnogi traže otpis duga, tek rijetki imaju to pravo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jučer, prvog dana postupka otpisa dugova, u pulskoj poslovnici Fine građani su mogli dobiti sve informacije na dva šaltera. U podne se na info pultu čekalo oko 20-ak minuta, a u redu je bilo više od 10 ljudi. Djelatnica na šalteru pojasnila nam je razlog tako brze obrade pitanja dužnika.

- Nakon provjere u bazi podataka najčešće utvrdim da osoba nije na popisu za otpis duga. Takvim najčešće ogorčenim građanima predam papir s uvjetima ostvarivanja prava na provedbu mjere otpisa duga i ponudim zahtjev za reklamaciju, rekla nam je ljubazna djelatnica u pulskoj Fini. Mnogi dolaze na šalter bez identifikacijskog dokumenta na kojem je naveden OIB. "Stoga, prva preporuka građanima je da dođu sa zdravstvenom iskaznicom ili novom osobnom gdje je upisan taj broj", naglasila je.

Građani svih dobi

Dok smo čekali u redu, imali smo osjećaj da se u Finu preselila socijalna služba, gdje siromašni i nezaposleni dolaze po topli obrok. No, ovdje se nije dijelila hrana, već odgovor na pitanje - imam li pravo na otpis duga. Mnogo je siromašnih građana svih životnih dobi u tišini iščekivalo hoće li početi nov život bez duga. No, nakon dobivenog odgovora dužnici su pognute glave s pogledom uprtog u dobivene papire odlazili iz Fine.

S mnogobrojnim dužnicima razgovarali smo na izlazu. Svi sugovornici imali su nešto zajedničko - njihovo ime nije u kompjuteru među onima koji imaju priliku za brisanje dugova. Ne postoji univerzalan odgovor zašto je to tako, već je svatko imao neke svoje razloge. Jedan ne udovoljava jer u program za otpis duga ne ulaze novčane kazne u prekršajnom postupku, drugi jer je njegov dug veći od propisanog, treći jer ima prestari dug, četvrti jer se ne priznaju bolnički troškovi, a peti jer im ime jednostavno nisu pronašli u kompjuteru, iako, vele oni, smatraju da udovoljavaju zadanim kriterijima.

Mnogi razočarani

Dario Horvat jedan od rijetkih koji se pristao fotografirati i predstaviti. Došao je tražiti otpis duga u društvu dva malodobna djeteta, a kazao nam je da ga je telekom teretio za nekakav mobitel i tri puta mu ovrhom uzeo novac s računa. "No, moje ime nisu pronašli među onima koji imaju pravo na otpis duga", ogorčeno je zaključio. Dragan Barašin želio je vidjeti može li otpisati dug za stari kredit kojim ga tereti Raiffeisen banka. No, i on je iz Fine izašao s negativnim odgovorom pa je uzeo zahtjev za reklamaciju sa željom da napiše prigovor i ponada se otpisu duga.

Ispred Fine nismo susreli niti jednog sugovornika koji je izašao posve radostan da će mu dug biti otpisan. Vjerojatno je takvih bilo, ali ne u vrijeme dok smo razgovarali s dužnicima u zgradi ili na izlazu iz Fine. Ipak, za mnoge razočarane još nije sve gotovo jer jučer Fina nije raspolagala sa kompletnim popisom dužnika kojima se briše dug. U Fini su nam rekli da nisu dobili popis od VIPneta pa su mnogima preporučili da ponovno prođu za nekoliko dana provjeriti imaju li pravo na otpis duga. Isto mogu provjeriti i na internetskim stranicama Fine. (Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter