Mnogi istarski ribari nemaju novca za izlazak na more

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Država je u ovoj godini za ribare osigurala 14,5 milijuna kuna za isplatu razlike u cijeni plavog dizela, što nece biti dostatno niti za pola godine, upozoravaju u Cehu ribara Hrvatske. Ribari gorivo trenutno placaju 6,51 kunu po litri, od cega bi od države trebali dobiti povrat 1,51 kunu, odnosno cijena bi bila zakljucana na pet kuna.

Takvu je odluku donio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, obrazloživši je otežanim uvjetima i povecanim troškovima poslovanja u ribarstvu. No, ona je od male pomoci kada ribari ne znaju što ih ocekuje nakon što se potroše predvidena sredstva. U odluci ministra, naime, piše da se primjenjuje od 15. studenog lani do istog datuma ove godine ili dok se ne utroši predvideni novac za isplatu razlike.

Tonci Trevižan, predsjednik istarskog Ceha, kaže da vec sada veliki broj ribara nema novca za izlazak na more. Po njemu, mali ribari još uspijevaju nekako preživjeti, jer im za odlazak u ribolov nisu potrebne velike kolicine goriva. Oni koji moraju tociti tone plavog dizela za jedan izlazak na more u puno su težoj situaciji. Moraju igrati na sigurno. Pitanje je, medutim, što je danas sigurno. Ulovi su skromni, a plasman ribe sve slabiji - cijene su vec godinama iste, a i prodaja ne ide najbolje.

Jedan pulski kocar, koji je molio da mu ne pišemo ime i prezime jer mu, nakon svake izjave u novinama, kao i mnogim drugim ribarima s kojima pricamo, u posjet dolazi ribarska inspekcija, kaže da si mnogi ribari samo produžavaju agoniju. Pogotovo oni koji su vec u blokadi. Kaže da ni on nije daleko od njih ako se nastavi loše poslovanje.

- Do sada smo živjeli od poticaja. Ono što bismo dobili dva puta godišnje na ime poticaja, to nam je ujedno bila sva dobit, kaže. Gorivo mu predstavlja veliki trošak. Gotovo nepremostiv.

Na brodu ima i jednog clana posade kojeg placa po postotku ulova uz fiksnu placu, što je uobicajen nacin placanja kod gotovo svih ribara.

- Možda malo smiješno zvuci, ali clan posade cesto zaraduje više od samog gazde broda, zakljucuje opis trenutnog stanja u hrvatskom ribarstvu. (Bojan ŽIŽOVIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter