Mnogi dužnici će propasti, no ostat će zdravo tkivo

Od obrtnika se očekuje njihovo osposobljavanje za nastavak poslovanja (Tea CIMAŠ/CROPIX)
Od obrtnika se očekuje njihovo osposobljavanje za nastavak poslovanja (Tea CIMAŠ/CROPIX)

Od 1. listopada za dužnike u Hrvatskoj ništa neće biti isto kao prije. Dosad su oni diktirali način ponašanja, što mnogi mogu teško razumjeti jer je pitati za naplatu duga bio zločin, poručio je ovih dana ministar financija Slavko Linić predstavljajući Prijedlog zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, čijom će se primjenom od ovog mjeseca rokovi plaćanja skratiti (i) na 30 dana. Taj rok, koji je prije svega iznimno rigorozan prema državi i lokalnoj samoupravi, u skladu je s direktivom EU-a. Iznimka je zdravstveni sustav gdje će se tolerirati rok od 60 dana.

- Definiranjem rokova plaćanja pokušavamo poslati poruku svim gospodarstvenicima da moraju voditi brigu o isplati plaća, o plaćanju svojih obveza prema vjerovnicima, rekao je Linić, nadajući se da će najveće probleme s nelikvidnošću riješiti u šest mjeseci.

Analiziramo li, međutim, podatke Financijske agencije, izgleda da će Linićevu zamisao biti nemoguće ostvariti. Naime, prema posljednjim podacima Fine, onima s konca srpnja, u Hrvatskoj je više od 73 tisuće poslovnih subjekata dugovalo 43,85 milijardi kuna. Čak 77 posto tih subjekata u dugotrajnoj je blokadi, duljoj od 360 dana, a njihov udio u ukupnom dugu čini čak 82 posto ili 36 milijardi kuna. S druge strane, 16,5 tisuća poslovnih subjekata, odnosno njih 22 posto, duguje 7,7 milijardi.

Situacija u Istarskoj županiji, koja se voli podičiti da je među vodećima, ako ne i najboljima u Hrvatskoj, nije bolja nego na nacionalnoj razini. U Istri je, dakle, u srpnju bilo blokirano 2.927 obrtnika koji su dugovali 605 milijuna kuna, što je 16 posto više nego u prosincu. Dug 2.744 pravne osobe iznosio je gotovo dvije milijarde kuna, gotovo 20 posto više nego u prosincu.

Kako u toj situaciji popraviti krvnu sliku tvrtki i obrta i što o novom zakonu misle predstavnici tvrtki i obrta?

- Podržavamo ovaj zakon jer će uvođenje reda u sustav plaćanja, praćeno učinkovitijim procesima restrukturiranja i bržim stečajnim postupcima imati pozitivne makroekonomske učinke. No, očito je da će primjena zakona zahtijevati dodatne napore i prilagođavanje poslovnih subjekata i državnih tijela, rekla je Jasna Jaklin Majetić, predsjednica Županijske gospodarske komore.

Mario Paliska, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije, kaže da Komora podržava ovaj zakon, odnosno obvezu plaćanja u roku od 30 dana.

- Prema zadnjim informacijama, u Istri je blokirano više od dvije tisuće od ukupno oko 8.100 obrtnika. Najteže stoje građevinari i trgovci. Naime, investicije su stale, stala je izgradnja, a trgovački lanci su zasjenili, ali i zatvorili mnoge male trgovine, kaže Paliska.

- Porezna uprava također je ponudila reprogram za obrtnike koji su dužni u ovoj godini. Dakle, bit će obrta koji će se izvući, ali oni koji su zapali u veliku blokadu, neće moći opstati. (Piše Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

CIJELI TEKST ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter