Mnogi bi u prijevremenu mirovinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 1. listopada na snagu bi trebale stupiti nove zakonske odredbe kojima bi se, cak dvostruko vecom stopom odbitka, kažnjavalo sve one koji idu u prijevremenu mirovinu.

Buduci da su do kraja mjeseca ostala tek tri tjedna, službenice pulske podrucne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ovih dana imaju pune ruke posla.

Oboružane strpljenjem, uz uobicajeni posao, dnevno primaju i preko desetak zahtjeva korisnika za prijevremenom mirovinom, a još ih barem toliko stiže iz ostalih istarskih podružnica. Taj ce se broj, procjenjuju iz pulskog HZMO-a, do kraja rujna i povecati.

Kako doznajemo, brojni gradani dolaze na šalter raspitujuci se za uvjete pa ih službenice upucuju na dežurne pravnike, a mnogi dolaze s vec kompletiranim zahtjevima za umirovljenjem. U prijevremenu mirovinu htjeli bi mnogi, pa na šalter dolaze i oni koji još uvijek nemaju uvjete za nju.

Od deset radnika koji dolaze sa zahtjevom da im se utvrdi status i izracuna moguca mirovina samo po jedan-dvoje imaju uvjete za umirovljenje.

Onima s visokom i višom strucnom spremom uglavnom nedostaju godine staža, a radnicima s KV ili srednjom strucnom spremom godine života.

Ponovimo, za starosnu mirovinu žene moraju imati 60 godina života, muškarci 65 i minimalno 15 godina staža.

Za prijevremenu starosnu, pak, po postojecem zakonu, žene moraju imati 30 godina staža i 55 godina života, a muškarci 35 godina staža i 60 godina života.

Oni koji ne uspiju predati zahtjeve u iduca tri tjedna po novom ce zakonu, procjenjuje se, primati manju prijevremenu mirovinu i to ne više za devet, vec za cak 20 posto ili 300-tinjak kuna mjesecno. (Borka PETROVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U PETAK U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter