Mnoge ljude muci križobolja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi smo rodeni isti, a opet nemamo svi jednaku srecu kada je rijec o bolovima u kralježnici. Grada tijela jedan je od cimbenika koje neke osobe cini podložnijim problemima s kralježnicom, lošem držanju tijela i povredama leda, ali velikim dijelom bol u kralježnici je rezultat lošeg nacina života koji dovodi do ukocenih zglobova, opuštenih mišica, lošeg držanja, napetosti i debljine.

Prvi korak na putu k zdravim ledima je ispravljanje lošeg držanja tijela u stojecoj i sjedecoj poziciji te stvaranje navike što cešcih promjena položaja tijela da bi se rasteretila kralježnica i smanjilo opterecenje na meka tkiva koja ju okružuju. Stara poslovica kaže: Nemoj stajati ako možeš sjesti; nemoj sjediti ako možeš leci.

Najcešci uzrok bolova u ledima su slabi mišici trupa i nedostatak gipkosti na koje dodatno utjecu stres i dugo sjedenje što izaziva grcenje mišica. Uz vec opisane vježbe za trbuh i stražnjicu, današnje vježbe za opuštanje donjeg dijela leda, zdjelice i stražnjih mišica nogu bit ce dobar pocetak samopomoci i put k zdravlju vaših leda.



Cucanj domorodaca
Prvi put vježbu izvedite pridržavajuci se uz okvir vrata, a kasnije samostalno. Stanite uspravno s nogama u širini kukova. Uvucite pupak na kralješnicu i savijajuci trup spustite se u duboki cucanj, koljena su s vanjske strane ramena, a pete neka ostanu na podu. Opustite se dišuci duboko u trbuh i polako se uspravite. Ako imate probleme s koljenima, budite oprezni, smanjite opseg pokreta, vježbu izvodite držeci se za okvir vrata i ne odustajte. Cucanj je jedna od osnovnih funkcija naših nogu i bitno utjece na poboljšanje funkcije probavnog sustava.



Cvijet
Lezite na leda i uhvatite rukama stopala s unutrašnje strane nogu ili samo vaše potkoljenice raširenih koljena. Glava je u produžetku trupa u zraku ili na podu. Udisajem spuštajte tijelo na pod i snažno rukama povlacite koljena i stopala prema sebi. Izdisajem savijajte trup odižuci ga zajedno s glavom od poda dok odmicete stopala od sebe. Ramena su dolje da biste pri savijanju leda istegnuli i mišice bocne strane vrata. Ponovite 6-10 puta.



Deva
Stanite cetveronoške ispruženih nogu i ruku tako da su stopala u širini kukova, a dlanovi u širini ramena. S udisajem pružajte noge, stišcite pete o pod i ravnajte leda. Dok izdišete, uvucite pupak, zaoblite leda i prenesite težinu tijela na ruke. Ponovite 6-10 puta.



Vijak
Ovu vježbu uvijek izvodite posljednju u nizu, nakon zagrijavanja, oprezno, a možete je rašclaniti pa izvoditi samo kretnju nogom ili trupom. Lezite na bok, savinite noge u koljenu i postavite isprepletene dlanove iza glave. Udisajem pomaknite gornju pogrcenu nogu što više prema podu ispred tijela dok trupom i glavom rotirate natrag do poda polako, fluidno i bez trzaja. Izdisajem se vratite u pocetnu poziciju.


Podijeli: Facebook Twiter