Mnoga lica jazza


Jazz ima mnoga lica, a grožnjanska publika je u četvrtak u sklopu festivala Jazz is Back! BP imala prilike vidjeti dva naličja ovog glazbenog žanra, na koncertnoj večeri na kojoj su nastupili Dina Rizvić & Friends, te Elvis Stanić Group.

Koncertnu večer otvorila je mlada labinska pijanistica, pjevačica, gitaristica i skladateljica Dina Rizvić, koja je nedavno diplomirala na prestižnoj Berklee College of Music. Valja spomenuti da je i ona nekoć bila polaznica grožnjanske Ljetne jazz škole, a od tada je postigla mnoge uspjehe, surađivala s eminentnim glazbenicima i koncertirala diljem svijeta. Na koncertu u Grožnjanu je predstavila repertoar jazz standarda na kojem su se našle skladbe poput dobro znanog jazz standarda "Summertime", ali i pop pjesme poput Stingove "Fragile" u jazz verziji.

Također, Dina je izvela i autorske skladbe, kao što su "Krenimo s osmijehom" i "Za tebe" s albuma "Bez poraza", a kroz sve skladbe je predstavila svoju interpretaciju prožetu pop, funkom, rockom, jazz fusionom i drugim žanrovima. Dini predstoje još brojne svirke do kraja ljeta, a saznajemo i da će u rujnu objaviti novi singl.

Elvis Stanić je glazbenik vrlo prepoznatljivog skladateljskog potpisa, a čarobni svijet u kojem se skladno i vrlo melodično spajaju world music i jazz sa svojim pratećim bendom sastavljenim redom od virtuoza donio je i na grožnjansku pozornicu Balwan City. Brojna publika je tako uživala u dobro znanim skladbama "Silent Voices", "Harvard Street", "Samba Tala", istarski tradicionalni melos zaživio je u drukčijoj glazbenoj dimenziji u skladbi "Bayloon", a tu su se našle još skladbe "Breakout", "Terra Sacra" i "Samba de Patrico".

Zarazne melodije i vrhunska svirka dojmile su se publiku koja je Elvis Stanić Group dugim i upornim aplauzom pozvala na bis, na što su pak Elvis Stanić i klavijaturist Maasej Kovačević izveli sanjivu baladu "Travels". U subotu je na programu festivala Jazz is Back! BP koncert Jazz Kamp Kranj and The Very Sosage Evening. Koncert počinje u 21.30 sati, a ulaz je besplatan. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter